Ipari felhasználás

2022.04.29. 09:59

Tízszeresére növeli a sávszélességet az 5.5G-vel a Huawei

A vállalat a föld alá is elvitte az 5G-t az iparágak digitális igényei miatt.

A Huawei több mint tízszeresére növelné a jelenlegi sávszélességet a hálózatok evolúciójának következő állomását jelentő 5.5G technológiával, ami másodpercenként 10 gigabit sebességű, bárhol elérhető hálózati kapcsolatot tesz majd lehetővé – mondta a vállalat elnöke a 19. Huawei Global Analyst Summit csúcstalálkozón.

A vállalat szerint a digitális technológia fejlődése miatt a jövőben évtizedenként a százszorosára nő az adathasználat mértéke, az iparágak digitális transzformációja pedig nagyobb sávszélességet, még alacsonyabb késleltetést, és új megközelítést igényel. A Huawei ezért a föld alá is elviszi az 5G technológiát, tavaly pedig 20 különféle célzott megoldást indított olyan ágazatok számára mint a pénzügy, az oktatás, az egészségügy, az energiaipar vagy a bányászat.

„Jelenleg három területre összpontosítunk: az innovációhoz való hozzáállásunk megerősítésére, az összes iparág felszerelésére a digitális átálláshoz szükséges eszközökkel és tudással, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású világ kiépítésének elősegítésére” – mondta a Huawei éves globális elemzői csúcstalálkozóján, a 19. Global Analyst Summit-on Ken Hu, a vállalat soros elnöke. A vezető előadásban a Huawei  innovációval és egy zöldebb, intelligens világ felépítésével kapcsolatos jövőképét és fejlesztéseit ismertette.  

Százszoros adatigény, tízszeres sávszélesség növekedés

Az eseményen elhangzott, hogy a mobil szélessávú adathasználat tíz év alatt havi 0,24 exabájtról (1 exabájt =1 milliárd gigabájt) havi 60 exabájtra, azaz a 250-szeresére növekedett globálisan, a Huawei szerint a jövőben a digitális technológia iránti igény miatt évtizedenként a százszorosára nő majd az adathasználat mértéke. A vállalat úgy látja, hogy az összekapcsolódás iránti igény sem ismer határokat, és az iparágak digitalizációja a megfelelő, stabil működés érdekében nagyon magas követelményeket támaszt késleltetés és a megbízhatóság terén.  A Huawei célja, hogy mindenhol elérhetővé tegye a másodpercenként 10 gigabit sebességű kapcsolatot, amire a jelenlegi hálózatok még nem képesek, ezért mindez komoly kihívást jelent.

Erre választ jelent a szélessávú hálózatok következő evolúciós állomása, az 5.5G és F5.5G, amelyek hiánypótló hálózati követelmények szélesebb körét támogatják majd, beleértve magasabb szintű otthoni hálózati élményt, valamint az ipari felhasználáshoz szükséges alacsony késleltetést és magas megbízhatóságot. A Huawei két éve indította útjára az 5.5G vízióját, mostanra pedig nemcsak a fejlesztésében állnak jól, de már számos kulcskomponensét tanúsították a technológiának.

A föld alá is elviszik az 5G-t

A digitális transzformáció lesz a következő időszak egyik világtrendje. Miközben egyes iparágak – például a pénzügyi ágazat – élen járnak ebben, más iparágak csak most kezdenek hozzá a digitális átalakuláshoz, az ő problémáikra, speciális igényeikre nincsenek kész megoldások.  A Huawei ezért az eltérő ipari felhasználási módokhoz igyekszik termékeit testre szabni: tavaly több mint 20 célzott megoldást indítottak el olyan ágazatok számára, mint a pénzügy, az oktatás, az egészségügy és az energiaipar.

Az egyedi iparági igényeket az 5G példájával szemléltetve elmondta, hogy miközben több mint kétmillió 5G bázisállomás van telepítve szerte a világon, ezek mind a föld felett találhatók. A bányászat területén viszont speciális biztonsági előírásoknak kell megfelelni, például az adóteljesítményt 6 watt alatt kell tartani a robbanások elkerülése érdekében. Miután elvégezték a fejlesztéseket,  már a föld alatt is ki tudják használni az 5G előnyeit: eddig több mint 200 szénbányának segítettek több mint 3000 5G berendezés telepítésében.

A vállalat szintén hatalmas növekedést tapasztal a számítási teljesítmény terén. Becsléseik szerint 2030-ra az általános célú számítási teljesítmény iránti globális kereslet tízszeresére, az AI számítási teljesítmény iránti kereslet pedig 500-szorosára fog növekedni. „Ez elég nagy ugrás, ezért azon dolgozunk, hogy a számítástechnikai architektúrákat újradefiniáljuk a számítási teljesítményben és hatékonyságban meglévő szűk keresztmetszetek révén” – hangsúlyozta Ken Hu.

Forradalom a filmgyártásban, méghozzá a felhőben

A Huawei elnöke bemutatta a vállalat legújabb felhőszolgáltatási megoldását, a végponttól végpontig terjedő MetaStudio-t, amely hatalmas mértékben gyorsítja fel a digitális tartalomgyártást, például a filmkészítés területén.

„A renderelés a filmgyártás egyik legidőigényesebb része. Egy 90 perces 3D-s film teljes leképezése általában körülbelül hat hónapot vesz igénybe. A MetaStudio azonban ezt mindössze két hét alatt lehetővé teszi” – mondta Ken Hu.

Sőt, a MetaStudio a teljes tartalomgyártási folyamatot a felhőbe helyezi át, az összeállítástól a szerkesztésig, a modellezésig és az animációig, lehetővé téve a tartalomkészítők számára, hogy a világ bármely pontjáról zökkenőmentesen együttműködjenek. Ez évekről hónapokra lerövidítheti a filmgyártási ciklust.

Digitalizáció és fenntarthatóság kéz a kézben

A Huawei egyik legfontosabb törekvése, hogy újradefiniálja a napenergia szektort a mesterséges intelligencia, a felhő alapú és egyéb megoldások használatával a megújuló energiatermelés fellendítéséért. Például Csinghajban (Kína) részt vettek a világ legnagyobb, 2,2 GW beépített kapacitású napelemes erőművének megépítésében, ahol a felhő és a mesterséges intelligencia segítségével több mint 2 százalékkal növelték az energiahozamot, és több mint 50 százalékkal javították a működési-karbantartási hatékonyságot.

A vállalat mindent megtesz annak érdekében, hogy a digitális technológiával csökkentse saját karbon lábnyomát. Az IKT iparágban például azon dolgozik, hogy csökkentse a hálózatok környezeti hatását. Fő hangsúlyt a vezeték nélküli bázisállomásokra és az adatközpontokra helyezik, amelyek a leginkább energiaigényes hálózati összetevők. Jelenleg körülbelül 10 millió mobilwebhely van világszerte, amelyek energiahatékonyabbá tételén dolgoznak: egyszerűsített architektúratervezést, nagyobb arányú megújuló energiát és mesterséges intelligenciát alkalmaznak a rendszerszintű energiahatékonyság optimalizálása érdekében.

Borítóképünkön Ken Hu, a Huawei elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!