Meglepő látvány

2022.05.13. 12:37

Kísérteties idegen kaput fedeztek fel a Marson

A Curiosity marsjáróról visszasugárzott egyik legfrissebb felvételen igen érdekes sziklafelszín is látható.

Tökéletesen kimunkált, a marsi tájba ágyazott kapunak tűnik.

Sokaknak olyan hátborzongatóan meggyőző, hogy hajlamosak elhinni, a marslakók egy rejtekhelyére vezet, vagy netán átjáró egy teljesen más univerzumba. Vagy az „alagút a bolygó mélyére”.

Mindenesetre eléggé izgalmas geológiai jelenségnek tűnik ahhoz, hogy megihlesse egy-két sci-fi film alkotóját.

A Reddit lehangolóan realista felhasználói szerint ez valószínűleg csak egy törés: valamilyen törés, vagy terhelés, netán pár marsrengés eredménye.

A vörös bolygón eddig regisztrált legnagyobb földrengés egyébként idén május 4-én zajlott le, és a tudósok még mindig azon dolgoznak, hogy pontosan meghatározzák, hol történt és mi okozta.

Ráadásul, bár az ajtószerű sziklaalakzat teljes méretűnek tűnhet, lehetséges, hogy a kamera torzítja az arányokat, s a valóságban a látott üreg csak néhány centi magas. Bár a kép alapján nehéz biztosat mondani.

Az eredeti kép nagyobb, színezett változatát fenn, a borítóképünkön lehet látni.

A felvételt a Greenheugh-pediment nevű geológiai jellegzetességnél készítette a Curiosity marsjáró fedélzetén lévő Mast Camera 2022. május 7-én.

Talán emlékezünk még arra a furcsa, kocka alakú objektumra, amelyet tavaly a kínai űrszonda észlelt a Holdon. További vizsgálatok után kiderült, hogy az „idegen kunyhó” egyszerűen csak egy szikla – a fény és a perspektíva trükkjei adták neki a kocka alakot.

Gyanítható ,hogy ennek a marsbéli rejtélyes ajtónak is lesz majd hasonlóan hétköznapi magyarázata... de addig is jól szórakozhatunk a találgatásokkal.

Borítóképünk a NASA/JPL-Caltech/MSSS felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!