Most először

2022.05.06. 15:06

Meghallgathatjuk egy fekete lyuk visszhangjának hátborzongató hangját

Tudósok „visszhanggépet” használtak, hogy hallhatóvá tegyék a fekete lyukak különös dinamikáját.

Közismerten nehéz a fekete lyukakat, a világűrben megbúvó hipersűrű objektumokat észrevenni – nemhogy hallani.

A tudósok azonban most megtalálták a módját annak, hogy némileg bepillantsanak az ezeket az extrém entitásokat körülvevő környezetbe, sőt, az úgynevezett „visszhangok” egy részét először sikerült átalakítaniuk hátborzongató hangokká. Ezek az alábbi videóban hallgathatók meg.

A fekete lyukak képesek bármit, még a fényt is csapdába ejteni határaikon, az eseményhorizonton belül, ami megnehezíti a fényalapú csillagászattal való észlelésüket. Bár maguk a különös objektumok láthatatlanok, más közeli objektumokkal, például csillagokkal vagy gázfelhőkkel való kölcsönhatásuk rendkívül látványos.

Most Jingyi Wang, az MIT doktorandusza által vezetett tudóscsoport a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén lévő neutroncsillag kutató műszer (NICER) által rögzített adatokat vizsgálta. A Vice beszámolója szerint megfigyeltek olyan rendszereket, amelyekben egy fekete lyuk anyagot von el egy kísérőcsillagról, és azt röntgenfényt generálva felemészti.

Ezek a rendszerek finom röntgenvisszhangokat, visszaverődési késleltetéseket produkálhatnak, amelyek a közvetlenül a koronából – a fekete lyukat körülvevő szuperforró részecskék fényes gyűrűjéből – kibocsátott fény és a visszavert koronafény közötti időbeli késleltetések. Ezek a fekete lyuk által felemésztett csillaganyagról verődnek vissza.

Ezek a visszaverődések ritkán látható bepillantást nyújtanak a csillagtömegű fekete lyukak túlvilági környezetébe, amelyek tömege körülbelül a Nap tömegének öt-tizenötszöröse.

A visszhangok hanggá alakíthatók, ha frekvenciájukat megfelelő akusztikus jelekkel egyeztetik. A technikát már korábban alkalmazták a gravitációs hullámokat kibocsátó fekete lyukak „lehallgatására”.

A tudósok így remélik némileg közelebb hozni a nagyközönséghez ezeket a bizarr, rejtélyekkel teli „égitesteket” – bár ezek a kísérteties zajok csak megerősíthetik a fekete lyukak ijesztő hírét.

Borítóképünk illusztráció: a csillagok fekete lyukba zuhannak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!