Mesterséges intelligencia

2022.08.03. 15:21

Képes az MI felnőtt tartalmakat előállítani?

Nevezzük nevén: van olyan, hogy mesterséges intelligenciával generált pornó?

A Quantum megvizsgálta, hogy a jelenlegi leghatékonyabb mesterséges intelligencia platform, az Open AI által működtetett DALL-E mit produkál, ha az angol nyelvű szöveges utasítások alapján dolgozó MI platformja kifejezetten felnőtt tartalmak előállítására szólítja fel.

Cikkünk képeit a Quantum generálta a DALL-E platformján, mivel az Open AI termékét egyelőre csak bétatesztelők zár csoportja éri el. (Hasonló eredménnyel zárulna egy kísérlet a divatos Midjourney és a Wombo használatával is.)

Ha a DALL-E-nek tehát szöveges utasításokat adunk, azoknak megfelelően hozza létre képeit. Egyszerű példával élve, beírjuk, hogy „Egy tehén ugrik át a holdon”, és a DALL E ezeket fogja lefesteni:

Menő képek egy tehénről, nem?

A számítógépes alkotás lehetőségei a stockfotó-generálástól az illusztrációig, a terméktervezéstől a koncepcióművészetig terjednek. A számítógép az emberi nyelv szintetizálása révén alkot. Nem feltétlen lesznek jobbak a képek – bár többnyire igen –, ha egészen pontosan definiálunk a szövegbevitel során a festészeti stílustól az adott korszakig mindent.

A DALL E Mini segítségével megvizsgálták, mit állítana elő, ha pornó létrehozása lenne a feladat. Íme:

„Pornográfia” kifejezésre a DALL E Mini által generálva

„Hentai” kifejezésre DALL E Mini által generálva

„Szexuális közösülés” kifejezésre DALL E Mini által generálva

Miért maradt ki a generált képekből a pornó?

A mesterséges intelligencia úgy okosodik, mint egy kisgyerek: csak azt tanulhatja meg, amit lát vagy tapasztal. Bár az internetről tanul, a DALL E esetében az Open AI csapata úgy rendelkezett, hogy

korlátozzuk a DALL-E 2 képességét, hogy erőszakos, gyűlöletkeltő vagy felnőtt képeket generáljon. Azáltal, hogy eltávolítottuk a legnyilvánvalóbb tartalmakat a képzési adatokból, minimálisra csökkentettük a DALL-E 2 kitettségét ezeknek a koncepcióknak.

Mivel a gép még sohasem láthatott ilyesmit, „fantáziája” korlátok közé szorult, s jelenleg legfeljebb csak a fentiekhez hasonlókat képes „elképzelni”.

A platform azt is megakadályozza, hogy személyek fotórealisztikus arcát hozzák vele létre: nehogy például az arcunkkal készíttessen képet valaki mondjuk egy olyan bűncselekményről, amit soha nem is követtünk el.

Egyelőre tehát a tigrist ügyesen ketrecben tartják. (Más kérdés, hogy a technikatörténet alapján megjósolható, ezek a „tigrisek” előbb, vagy utóbb, de kiszabadulnak.)

Borítóképünk szelfiző Barbie babáját a DALL E készítette

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!