Digitália

2023.01.11. 06:00

Okosbetéttel nem lesz fájdalmas a magassarkú cipő viselése

Az olasz cég által fejlesztett intelligens talpbetétet a Las Vegas-i CES-en mutatták be.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kaspars Grinvalds

Az intelligens talpbetét kényelmesebbé teszi a magassarkú viselését – és potenciálisan csökkentheti a látványosan szép női cipők okozta hosszú távú egészségügyi problémák kockázatát.

Az olasz GAIT-TECH által készített talpbetét tompítja a járás közben a talpat ért ütéseket, és egyenletesen elosztja a nyomást a lábon.

Már a gyártási szakaszban beépítették az okosbetétet a tűsarkúba, viselése titokban marad.

A cipőtervet az a Diego Dolcini olasz lábbelitervező készítette, aki korábban olyan márkákkal dolgozott együtt, mint a Balmain, a Dolce & Gabbana és a Gucci.

A gyártási szakaszban a magassarkú cipők talpbetétjébe integrált betét tompítja az ütközést és újraelosztja a nyomást, így kényelmesebbé teszi a magassarkút, miközben megőrzi a látványos dizájnt.

A megoldást Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n (CES) mutatták be. A GAIT-TECH azt ígéri, hogy

egy pár okosbetét kevesebb, mint 20 euróba kerül majd – és ez az ár már magában foglalja az eszközt és annak beépítését is.

A capri székhelyű cég újrahasznosított polimerből készíti „biomechanikai innovációját”.

Forrás: GAIT-TECH

Ismert, hogy a magassarkú viselése töréseket, derékfájást, idegek becsípődését, izomfájdalmakat, sarokdeformációt és még sok más bajt okozhat.

A magassarkú cipők mindig is érzékiséget és nőiességet adtak viselőjüknek Andrea Goldoni, a GAIT-TECH társalapítója és vezérigazgatója szerint, de a kényelmetlenség és a fájdalom szinonimái voltak, ha hosszú ideig viselték őket.

„A GAIT-TECH talpbetét amellett, hogy enyhíti a fájdalmat a láb egyes részein, tónusosabbá teszi a farizmokat és a hasat”, „aktív és dinamikus járást” biztosít viselőjének – mondja. Ez az első ilyen megoldás, ami nemzetközi szabadalmat kapott.

A GAIT-TECH szerint a 18 és 68 év közötti nők 70 százaléka bevallja, hogy magassarkút hord, de ezzel „egészségüket áldozzák fel az esztétikus megjelenésükért”.

A magassarkú viselőjének teljes súlyát a lábfej elülső részére helyezi, rendkívüli nyomást gyakorolva a lábközépcsontok végeire, valamint a lábujjak és a lábfejek közötti ízületekre.

Ez növeli a stresszes törések és neuromák – a lábideg körüli szövetek megvastagodásának – kockázatát, más lehetséges sérülések mellett.

A okos talpbetétet azért hozták létre, hogy ezt a megnövekedett terhelést a lábközépcsont fejek között újra eloszlassák, hatékonyabbá téve az 1. és 5. lábközépcsont munkáját, és csökkentsék a terhelés nyomását a másik három fölé.

Forrás: GAIT-TECH

Számos tanulmány készült már a hosszú távú sarkú cipőviselés egészségügyi kockázatainak azonosítására.

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a magas sarkú olyan problémákhoz vezethet, mint a kalapácsujjak (amelyben a lábujjak tartósan meggörbülnek), az izomfáradtság és az osteoarthritis (az ízületek „kopása”).

2017-ben próbálták az Egyesült Királyságban új törvénnyel védeni a nők lábát: megtiltották volna a vállalatoknak, hogy a nőknek magas sarkú cipő viselését írják elő a munkahelyükön. A felmerülő egészségügyi kockázatok ellenére a kormány elutasította az új törvény bevezetését.

Az ügyet Nicola Thorp angol színésznő petíciója nyomán vitatták meg a parlamentben, akit menesztettek állásából, mert nem volt hajlandó magassarkút viselni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!