Digitália

2023.02.24. 06:00

Így lehet pénzt csinálni a ChatGPT-vel – 5 ingyentrükk

Némi, legalább alapfokú angoltudással és számítógépes ismeretekkel már ma is bárki felhasználhatja a ChatGPT-t pénzkeresetre.

Forrás: Shutterstock

Az ide kattintva ingyenesen elérhető ChatGPT képes többek között számítógépes programokat, zenét, játékokat, vicceket, meséket és iskolai dolgozatokat, verseket és dalszövegeket írni, mérnöki feladatokat megoldani, sőt, még életvezetési tanácsokat is ad. Akad, aki attól tart, hogy ellopja majd a munkáját, vagy segít a diákoknak és másoknak csalni a dolgozatokkal. Van azonban számos jó oldala is: például a ChatGPT-vel pénzt lehet keresni.

Amikor először megjelent a számológép, később meg a számítógép, sokan szintén megrémültek attól, hogy elveszi a munkájukat. Ehhez képest a munkája szinte senkinek sem veszett el, és többé nem is kell a számtani feladatokat fejben-papíron végezni. Íme néhány módja annak, hogy a ChatGPT-t már most pénzkereső géppé alakítsuk.

1. Használjuk video scriptek írásához

Egyszerűen írjunk le a ChatGPT-nek egy felszólítást, mint például: „Készítsen nyolcperces YouTube-videót a világ legjobb strandjairól”, és már köpi is ki magából a használható bekezdéseket.

Ahogy alábbi látható videójában Franklin Hatchett youtuber elmagyarázza, szerinte havonta 19 ezer dollárt kereshet (miért nem 20-at?), aki videókat készít a ChatGPT-től kapott scriptek felhasználásával. Még csak mikrofont sem kell vásárolni a hangfelvételek rögzítéséhez, mivel vannak ingyenes szövegfelolvasó programok. Ezenkívül a videókat elkészíthetjük internetes böngészőből a Canva alkalmazással, amelyért szintén nem kell fizetni.

Bár a húszezer dollár kicsit valószerűtlenül hangzik, az ötletben van valami. Hatchett thaiföldi strandok példáján részletesen bemutatja a tudnivalókat:

És még bőven vannak lehetőségek. A ChatGPT segítségével forgatókönyveket írhatunk podcastokhoz, rádióműsorokhoz, filmekhez, videókhoz és bármi máshoz, ami csak az eszünkbe jut.

2. Kérjünk kulcsszavakat és SEO-segítséget

A SEO, a keresőoptimalizálás az a folyamat, melynek során növeljük egy weblap oldalainak láthatóságát a keresőmotorokban, hogy fellendítsük a látogatottságát. A SEO fontos, mert ha a Google nem tud jól feltérképezni egy weblapot, akkor az nem vagy nem megfelelően jelenik meg a találatok listáján.

Ezenkívül a ChatGPT segíthet címek generálásában, erős kulcsszavak megtalálásában és metaleírások létrehozásában, amelyek vonzzák az átkattintásokat. Íme néhány példa:

– Javasoljon címötleteket az „Android-kiegészítők” számára.
– Javasoljon „hogyan” ötleteket a „kiberbiztonsági eszközökhöz”.
– Írjon cikket 160 karakterben, hogy miért van szükségük az embereknek okosotthonokra.

Azt is megmondhatjuk a ChatGPT-nek, hogy ellenőrizze a helyesírást és a nyelvtant, mivel a hibák lerontják a SEO-t.

3. Termékleírások

A ChatGPT használatával megtakarítható az eladni kívánt termékeink leírására szánt idő és pénz. Próbálhatjuk így utasítani:

„Írjon termékleírást egy csokoládéolvasztó edényhez.” Természetesen a „csokoládéolvasztó” bármivel helyettesíthető, amit el akarunk adni.

Mindig ellenőrizzük az írásjeleket és a helyesírást, töröljük a szövegből a ChatGPT egyes nehézkes fordulatait.

4. Weboldal másolata

Ahogy a ChatGPT tud scripteket előállítani, úgy blogbejegyzéseket is tud írni. Szólítsuk fel a feladatra, adjuk meg a szókorlátot, és egy teljes cikket fog generálni.

De mindenképpen ellenőrizzük a tényeket, mert időnként rajtakapták, hogy blöfföl, álhíreket kreál. Bár egy újságírót, szövegírót ma még nem tud helyettesíteni, de nekik is ötleteket adhat, cikkvázlatokat generálhat. Ne adjuk ki az írását a sajátunkként.

5. E-mail-üzenetek

Akinek a munkája miatt nagy e-mail-forgalmat kell lebonyolítania, annak az újabb és újabb, jól kidolgozott levelek megírása stresszes és időrabló feladat lehet. Szerencsére a ChatGPT ezt is gyorsabbá és egyszerűbbé teheti. Adjunk neki világos felszólítást, amelyben röviden leírjuk, hogy mit szeretnénk közölni az e-mailben.

A legjobb, ha a lehetőséget piszkozatírásnak használjuk, majd átnézzük, és személyre szabott apróságokat adunk hozzá, hogy kevésbé hivatalos, személyesebb hangú legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!