Digitália

2023.04.12. 06:00

Ha az iPhone-ja vészhívást indít, ne tegye le!

Az iPhone-ok és Apple Watch okosórák ütközésészlelője leginkább a téves riasztásai miatt vált ismertté.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Panumas Yanuthai

Az Apple szerint a kellemetlenségek csökkentéséért az iPhone-felhasználóknak is tenniük kell. A netes fórumokon viszont sok felhasználó felveti: bezzeg, ha az Apple-t megbírságolnák minden egyes téves riasztásért, gyorsan kijavítaná a hibát, s nem a felhasználókra tolná a felelősséget.

Ha vonalban van, maradjon is vonalban!

A Mac Rumors vette észre, hogy az óriásvállalat diszkrét csendben javította a támogatói oldal vonatkozó részét: most arra kéri az Apple az iPhone-tulajdonosokat, hogy ne tegyék le a telefont, ha a mobiljuk téves riasztást küld. Várják ki türelmesen, míg valaki felveszi a telefont, s közöljék, nincs baj. (A magyar nyelvű oldalon cikkünk írásakor még minden maradt a régiben.)

„Ha a téves riasztás kiment, de valójában nincs szüksége segélyszolgálatra, ne tegye le a telefont. Várja meg, míg felveszik a telefont, majd magyarázza el, hogy nincs szüksége segítségre” – írja a javított weboldal.

Eddig az volt az Apple igénye, hogy nyomjuk meg a Mégse gombot. Mostantól éppen ellenkezőleg.

Az iPhone 14-es egy sor új funkciót kapott, amikor 2022 szeptemberében megjelent: műholdas kapcsolattal egészítették ki a meglévő vészhelyzeti SOS-jelzést – így az eszköz képes riasztani az internettel lefedetlen területeken is. Ezenkívül megkapta az ütközésérzékelő technológiát, amely elvileg automatikusan érzékeli, ha az iPhone-felhasználó autóbalesetet szenvedett, és értesíti erről a segélyszolgálatokat, valamint az előre beállított vészhelyzeti kapcsolatokat. Az Apple Watch is megkapta ezt a funkciót.

 

Az újdonságok az Apple-felhasználók biztonságát hivatottak erősíteni. Több esetben igencsak hasznosnak bizonyultak: egy alaszkai vadonban rekedt férfit az iPhone 14-es műholdkapcsolatának köszönhetően menthettek meg.

Más esetekben a téves riasztások sok bosszúságot okoznak. Az iPhone 14 és az iPhone 14 Pro többször felhívta a rendőrséget és a mentőszolgálatot, amikor tulajdonosa hullámvasúton ült. A síelők és más hegyi sportokat űzők, akik hegyvidéki területeken vannak, akaratlanul is bekapcsolják a riasztórendszert.

A The New York Times szerint a Colorado állambeli Summit megyében (ahol a Breckenridge síközpont van) az Apple Watch és az iPhone 14 egyetlen hét alatt 185 hamis baleseti riasztást indított. A téves riasztások pedig a mentők túlterhelését eredményezik, akik egy idő után inkább csak legyintenének az újabb mobilos segélykérésre.

Az Apple megpróbálta orvosolni a problémát az iOS 16 legutóbbi frissítéseivel. Még a síközpontba is küldött mérnököket, de végül is a szoftveres javítások mellett a probléma terheinek egy részét inkább ügyfelek vállára helyezték át.

A támogatói oldal által javasolt megoldás azonban a gyakorlatban néha nehezen lesz kivitelezhető. Hiszen például a baleseti ütközésészlelőt nehéz észrevenni, ha a vastag sínadrág zsebében visong vagy a hullámvasút zajával próbál versenyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!