Párosan szép

2021.04.12. 06:00

5 tipp, ha nem működik megfelelően az okoseszköz

Nincs letöltve a megfelelő applikáció, nincs bekapcsolva a Bluetooth, tetoválás van a csuklón? Néha csak egy banális hiba csinálja a bajt.

Forrás: Huawei

Miközben a felhasználók kifejezetten annak alapján vásárolnak ilyen eszközöket, hogy az könnyen összekapcsolható legyen már meglévő okostelefonjukkal, a legtöbb probléma éppen az eszközök párosítása kapcsán jelentkezik. A Huawei Technologies Hungary szervizcsapata összegyűjtötte azokat a leggyakoribb hibákat és panaszokat, amivel felkeresik őket a felhasználók, ha elakadnak okostelefonjuk és viselhető okoseszközeik használata során.

1. Nincs Bluetooth kapcsolat, vagy más eszközhöz kapcsolódik az okoseszköz/fülhallgató/okostelefon

A leggyakoribb eset, ha a párosítani kívánt eszközök nem látják egymást. Szerencsére a mai alkalmazások elég részletesen, lépésről lépésre magyarázzák el a szinte elronthatatlan folyamatot. Viszonylag ritka, hogy azért nem sikerül a párosítás, mert a Bluetooth nincs bekapcsolva, de az gyakran előfordul, hogy más eszközhöz kapcsolódik éppen a füles vagy az okoskarkötő, ezért nem sikerül a folyamat.

Ahhoz, hogy az óra és a fülhallgató mindenképp párosítható legyen, bontsuk a kapcsolatot a fülhallgató és más eszközök közt, vagy esetleg indítsuk újra a fülhallgatót! A fülhallgatót tegyük párosítás üzemmódba, majd az órán nyomjuk meg a felfele gombot, belépve a Beállítások – Fülhallgatók menübe. Majd itt válasszuk ki a fülhallgatót.

2. Nincs letöltve a megfelelő applikáció, iOS és egyéb Androidos telefonhoz csatlakozás

A Huawei viselhető okoseszközei könnyen csatlakoznak az összes okostelefonhoz, az Android rendszer mellett iOS és Windows készülékekkel is kompatibilisek. A felhasználók könnyedén válthatnak az eszközök között anélkül, hogy egyetlen márkához lennének kötve. Ehhez a Huawei Health alkalmazás letöltése szükséges.

IOS eszközökhöz párosítás során elsőként töltsük le a Huawei Health alkalmazást az AppStore-ból, majd a telefon Bluetooth Beállításain belül párosítsuk az eszközöket. Ez után nyissuk meg a Huawei Health alkalmazást, és kövessük a képernyőn megjelenő instrukciókat.

Hogy még teljesebb módon kihasználhassuk a vezeték nélküli (TWS), aktív zajszűréssel rendelkező fülhallgatók (FreeBuds 3, Pro és 4i) adta élményt és elvégezhessük finomhangolását, iOS eszközökön elengedhetetlen a Huawei AI Life alkalmazás letöltése.

Egyéb, Android rendszerű okostelefonhoz elsőként innen töltsük le a Huawei AppGallery-t. Ezután az AppGallery-ből töltsük le a Health alkalmazást, majd telepítés után indítsuk el, és kövessük a képernyőn megjelenő instrukciókat!

3. Nem méri megfelelően a véroxigénszintet, vagy a pulzust

A véroxigénszint- és pulzusmérést az óra, vagy okoskarkötő hátlapján levő optikai szenzor végzi, melynek megfelelő működését bizonyos külső tényezők befolyásolhatják. A mérés nem tud megfelelően folyni tetovált bőrfelületen, vagy dús szőrzetben.

Emellett, ha a szenzor szennyeződött, érdemes azt megtörölni, mivel a rárakódott por, vagy izzadtság is blokkolhatja. Szintén érdemes ellenőrizni, hogy a szíj megfelelően szoros-e a méréshez, mivel, ha túl laza, nem illeszkedik megfelelően a csuklóra, az eszköz nem képes mérni.

4. Eltérő lépésszám eredmények az okoseszközök és az okostelefonon

A viselhető okoseszközök és okostelefonok gyorsulásmérő segítségével követik a lépéseket, a mozgás és a gyorsulás iránya alapján határozzák meg, hogy lépés történt-e. Mivel általában zsebben tartjuk telefonunkat, ezért az észlelés jellemzően függőleges állású gyorsulásmérésen alapszik. Vizsgálatok kimutatták, hogy a viselhető eszközök pontosabb lépésszámadatokat közölnek, mert a felhasználó karjainak mozgását mérik, figyelembe véve az X, az Y és a Z tengely irányában bekövetkező gyorsulás változásait is.

A viselhető okoseszközben alkalmazott, az elméleti és kísérleti adatokon alapuló mozgásészlelési módszer tudományosabb és megbízhatóbb is, ma már pontosabban mér olyan nehezebben értelmezhető helyzetekben, mint a karlendítés egy helyben állva vagy ülve, az étkezés és a fogmosás. Ha az ilyen mozgás sokáig tart, az érzékelők által begyűjtött adatok hasonlíthatnak a séta közben gyűjtött adatokra. Ez okozhat némi eltérést.

5. Nem méri pontosan az alvásunkat

A pontatlan mérés egyik oka lehet, hogy a csukló, vagy kar alvás közben mozog, ezért az eszköz nem alvásként érzékeli az adott időszakot. Elképzelhető, hogy pontosabb adatokat kaphatunk, ha nem az erősebb kezünkön viseljük az eszközt (tehát a jobbkezesek viseljék bal kézen). Szintén zavaros adatok keletkezhetnek, ha túl laza az eszköz szíja és akkor is, ha az eszköz nagyon kevés csuklómozgást észlel. Így tévesen alvást azonosíthat, mert a kevés mozgás az alvás egyik fő ismérve.

A karkötő a viselés észleléséhez beépített érzékelőt használ, melynek működése a bőrről visszaverődő fényen alapul. Ez több hullámhosszon is észleli a visszaverődő fényt, ám ha eszközünket bizonyos felületekre (pl. asztalra, kanapéra, lepedőre) helyezzük érzékelővel lefelé, akkor a felületről visszaverődő fény hasonló lehet a bőrről visszaverődőhöz, ebben az esetben tévesen viselést észlelhet és alvásadatokat rögzíthet.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!