A Youtube mint zaj

2020.03.10. 06:00

A Föld lapos, amerikaiak csinálták a szeptember 11-i merényletet

Hatalmas erőfeszítéssel sikerült átmenetileg csökkenteni az összeesküvéselméleti videók számát. De a butaság örök.

Forrás: Shutterstock

Jelentősen csökkentette egy időre a videómegosztó portál az általa ajánlott képtelenségek számát, de a kaliforniai Berkeley Egyetem pár napja kiadott vizsgálata lehangoló eredményt hozott. A kutatók egy erre a célra kidolgozott algoritmus segítségével tizenöt hónap alatt nyolcmillió tartalmat vizsgáltak át.

Újra nő a számuk

Megállapították, hogy röviddel a Youtube hivatalos bejelentése után, hogy letisztítja a képtelen és nem egyszer uszító hatású összeesküvéselméleteket taglaló videókat a portálról, csakugyan mintegy 70 százalékkal esett vissza a badarságok száma: a legalacsonyabb 2019 májusában volt.

Azóta azonban újra rémesen nő a számuk, ma csak negyven százalékkal kevesebb összeesküvéselméleti butaságot lehet találni, mint a tisztogatás előtt.

Pedig a videómegosztó ajánlásai alapján töltik el világszerte emberek a képernyő előtt annak a

napi egymilliárd órának csaknem háromnegyedét, amelyben videókat néznek a YouTube-on.

Úgy látszik, van rá igény

Átmenetileg sikerült szinte teljes mértékben kihajigálni az ajánlásokból az összeesküvés-elméleteket, köztük azokat, amelyek szerint az Egyesült Államok kormánya segítette a szeptember 11-i merényletet megszervezni, vagy, hogy a Föld lapos.

Jónéhány közülük azonban továbbra is virágzik, hasítanak például az éghajlatváltozást tagadó videók. A kutatók elmondták a New York Timesnak, hogy a YouTube nem hozta eléggé világosan nyilvánosságra, hogy melyik félrevezető információt nem engedi megjelenni az ajánlásában.

Ami különben törvényes, hiszen az Egyesült Államok fellebbviteli bírósága nemrégiben úgy határozott, hogy a YouTube-ra a szólásszabadságról szóló törvények nem vonatkoznak.

Nehéz pontosan értelmezni, hogy miként is működnek a YouTube ajánlási algoritmusai. A portál szerint az ajánlás célja, hogy „segítse a nézőket a megtekinteni kívánt videók megtalálásában, és maximalizálja a nézők hosszú távú elkötelezettségét és elégedettségét”.

Borítóképünk a laposföld-elmélet ábrázolása. Az elmélet szerint napjaink világképe hamis, bolygónk valójában lapos, korong alakú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!