Fecsegő gépek

2019.08.22. 14:13

A gépelés hangja árulkodik: ellophatják a jelszavunkat

Nem csupán kuriózum: kutatók igazolták, hogy akár a billentyűk kopogásából azonosíthatók a számítógépen beírt adatok.

A texasi Southern Methodist University kutatói arra jöttek rá, hogy a hanghullámokat, melyek a billentyűk lenyomásával keletkeznek, a hackerek könnyedén beazonosíthatják, így ellophatják jelszavainkat és személyes adatainkat.

Pedig a legtöbb emberben fel sem merül, hogy ha nem otthoni környezetben használja laptopját, és

bejelentkezik különböző felületekre, azzal kiszolgáltathatja adatait a hackerek számára

– olvasható a Daily Mirror hírei közt.

Az említett tanulmány szerint a hackerek már pusztán a gépelés hangjából is könnyen rájöhetnek a jelszóra – írja a hirado.hu.

Egy képzett hacker meg tudja mondani, hogy mely billentyűket nyomták le, sőt azt is, hogy milyen sorrendben.

Csak egy mobil kellett a hackeléshez

Eric C. Larson, a tanulmány írója és csapata kísérletet végzett, melyben 41 százalékos pontossággal meg tudták mondani, hogy az illető mit gépel.

A kísérletben egy konferenciaterembe invitálták a résztvevőket, akik aztán beszélgettek és feljegyzéseket készítettek a laptopjukon. Az asztalokon okostelefonokat is elhelyeztek.

A kutatók megengedték, hogy az alanyok bármit begépeljenek, javítsanak, vagy bent hagyják a hibákat a szövegben, a telefonok pedig érzékelték a gépelést.

Szenzorokat használnak a lehallgatásra

Mitch Thornton, a tanulmány vezető írója kifejtette, hogy az okostelefonokban többféle érzékelő található, amelyek segítenek például az irányok meghatározásban, illetve érzékelik, hogy a készülék le van téve vagy mozgásban van.

Van olyan érzékelő, amely engedélyt kér, hogy a háttérben fusson, de a legtöbbjük automatikusan be van kapcsolva. A kísérletben ezeket a szenzorokat használták, és egy applikációt fejlesztettek hozzájuk, melynek segítségével a telefon megjósolta, hogy milyen billentyűk nyomódtak le.

Ez azért mégis ritkaság

A kutatók azonban azt mondják, nem kell túlzottan aggódni, mert ahhoz, hogy a módszer működjön, a hackernek tudnia kell többek között, hogy az asztal milyen anyagból készült.

Borítóképünk illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!