Sok magyar felhasználó érintett

2019.05.20. 10:12

A Google földre teperheti a Huawei okostelefonokat

Ha a fenyegetések akár csak egy része megvalósul, az már nem csatározás, hanem maga a háború: akkor a világ második legnagyobb gyártójának telefonjait kell kikukázni.

Forrás: Shutterstock

Magyarországon nagyon sokan használnak Huawei okostelefont. Úgy tűnik, a hazai felhasználók a saját bőrükön tapasztalhatják meg, mit jelent igazából az amerikai-kínai kereskedelmi háború.

A Google amerikai távközlési vállalat ugyanis felfüggeszti több együttműködését a kínai Huawei óriásvállalattal, utóbbi ezentúl például nem férhet hozzá az Android operációs rendszer frissítéseihez és az új veziókhoz.

Erről számolt be New Yorkból a brit hírügynökség bennfentes forrásra hivatkozva helyi idő szerint vasárnap.

Pedig a Google nélkül az androidos okostelefon szinte csak egy mutatós műanyagdoboz.

Akármi is az igazság a Huawei telefonjai körül, nekünk csak reménykedni lehet, hogy a lépés nem következik be, mert az alaphangon száz-kétszázezer, prémium kategóriában háromszázezer forintos holmik elértéktelenednek. Bár nincs megnevezve, de a döntés nyilván éppen úgy érinti a Huawei tulajdonában lévő, csak márkanevében különböző Honor készülékeket is.

Ugyan a felhasználók jelentős része azt sem tudja, hányas Android operációs rendszert használ a telefonjuk, de a baj mértéke számukra is hamarosan világos lehet: az operációs rendszer elvesztése olyasmi, mintha a PC-jük alól a Windows-t húznák ki.

Meglehet, nem lesz Gmail

Az értesülés szerint a Google ezentúl csak a nyílt forráskódú fejlesztéseit osztaná meg a céggel, és a jogosultságok elvesztése a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a készülékekről elérhetetlenné válhat a Gmail, a Google Térkép, a Youtube, s például a Play áruház is.

A Reuters közlése alapján a korlátozás később kiterjedhet más szolgáltatásokra is.

Twitteren közölte a Google, hogy a biztonsági frissítéseket még megkapja a Huawei. A jelenlegi készülékek működőképesek maradnak.

For Huawei users' questions regarding our steps to comply w/ the recent US government actions: We assure you while we are complying with all US gov't requirements, services like Google Play & security from Google Play Protect will keep functioning on your existing Huawei device.

Ugyan évek óta szivárogtatja a Huawei a híreket, hogy a Google-től teljesen független, saját operációs rendszert épít, de érdemes emlékeztetni a Samsung pár évvel korábbi híreire, amelyek kevésbé nyíltan ugyan, de hasonló törekvésekről szóltak. A koreai óriás el is készítette hat-nyolc év alatt a Tizen operációs rendszert: ennek használatát azonban korlátozták az okostévéikre, s telefonon azóta sem láttuk.

Trump elnök nem tréfál

Az amerikai cég arra hivatkozva döntött így, hogy Donald Trump elnök csütörtökön rendeletet írt alá az amerikai telekommunikációs hálózatok védelméről. A rendelet szövegezői megemlítik, hogy az Egyesült Államok külföldi ellenfelei kihasználják az amerikai távközlési technológia és szolgáltatások bizonyos fokú sérülékenységét, és ezzel összefüggésben különösen aggasztónak tartják a gazdasági és az ipari kémkedést is. A jogszabály nem nevezi néven, de elemzők szerint egyértelmű, hogy a kínai Huawei óriásvállalatról, vagy a szintén kínai ZTE telekommunikációs cégről van szó.

Drámai bejelentések követték a Google vasárnapi döntését

Egy nappal előtte, szombaton a Huawei alapítója, Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei) a Nikkei Asian Review portálnak nyilatkozva még csekélynek minősítette az amerikai döntések hatását.

Az alapító-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy vállalata semmilyen illegális dolgot nem követett el. Egyúttal hangot adott annak a meggyőződésének is, hogy az amerikai intézkedéseknek csak korlátozott hatása lesz a Huawei üzletmenetére és kevéssé befolyásolja a cég hosszú távú növekedési kilátásait.

„Növekedésünk lelassulhat ugyan, de csak kismértékben ” – fogalmazott.

Immáron az Intel, a Qualcomm és a Broadcom is bojkottálja a Huaweit a Google-t követve

A Huawei Technologies tavalyi 105 milliárd dolláros (721 milliárd jüan) forgalmával a világ legnagyobb mobil távközlési berendezés gyártója. Tavaly 67 milliárd dollárt fordított alapanyagok és alkatrészek beszerzésére világszerte, ebből 11 milliárd dollár értékben vásárolt amerikai cégektől alkatrészeket.

A The Verge tudósítása szerint az Intel is csatlakozott a bojkotthoz. A Bloomberg értesülései szerint a Huawei a laptopjaiban használja az amerikai csipeket, melyekből azonban mostanra felhalmozott három hónapra való biztonsági készletet.

A Qualcomm és a Broadcom is bojkottálja a Huaweit, de ezt egyelőre még szárazon meg lehet úszhatja a kínai óriás, mert az okostelefonjaiban saját csipeket használ.

A Huawei állítja, nem enged a nyomásnak

A kínai cég vezére közölte, hogy vállalata semmilyen téren nem fog engedni Washingtonnak.

„Nem fogunk változtatni sem vezetőségünkön, sem nem fogunk külső felügyeletet elfogadni, ahogy a ZTE tette” – mondta, utalva a ZTE ellen tavaly elrendelt amerikai szankciókra, amelyek kis híján csődbe sodorták a másik kínai technológiai céget.

Hasonló hangot ütött meg a Huawei processzorokat tervező és gyártó érdekeltsége, a HiSilicon Technologies elnöke is egy korábbi nyilatkozatában: „évek óta készülünk erre a fordulatra, megvan a B-tervünk”.

A Reuters hírügynökség értesülése szerint a washingtoni kereskedelmi minisztérium a zavartalan szolgáltatás biztosítása érdekében 90 napra mentesítést készül adni a Huawei egyes ügyfeleinek a szankciók betartása alól. A tilalom ugyanis azt is jelentené, hogy a Huawei nem tudja elvégezni a már telepített távközlési berendezések karbantartását.

Frissítés: íme, a Huawei állásfoglalása

Cikkünk megjelenése után a Huawei Technologies az alábbi nyilatkozatot küldte, idézzük:

A Huawei továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban lévő Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten

„A Huawei jelentősen hozzájárult az Android fejlődéséhez és növekedéséhez világszerte. Mint az Android egyik legfontosabb globális partnere, szorosan dolgoztunk nyílt forráskódú platformjaikkal, hogy olyan ökoszisztémát fejlesszünk ki, amely mind a felhasználók, mind az iparág számára előnyös. A Huawei továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban kapható Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten. Továbbra is biztonságos és fenntartható szoftver-ökoszisztémát építünk majd, annak érdekében, hogy a lehető legjobb élményt biztosíthassuk felhasználóink számára világszerte.”

Alább olvasható továbbá a Google és az Android hivatalos állásfoglalása arról, hogy forgalomban lévő Huawei termékeken továbbra is elérhetők lesznek a Google Play szolgáltatásai:

Google nyilatkozat:

„Együttműködünk a rendelettel és vizsgáljuk annak állításait. A Google Play és a Google Play Protect továbbra is elérhetők és használhatók maradnak a forgalomban lévő Huawei eszközökön.”

Az Android válasza a Huawei felhasználók kérdéseire:

“A Huawei felhasználók kérdéseivel kapcsolatban és az Egyesült Államok kormányzati intézkedések betartása érdekében: Biztosíthatunk titeket, miközben betartjuk az összes amerikai követelményt, a Google Play és a Google Play Protect szolgáltatásai a jövőben is elérhetők lesznek a forgalomban lévő Huawei eszközökön.”

Van kész tervük a helyzetre

A Huawei Technologies ellenzi az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának döntését, mellyel az úgynevezett Entity List-re tette a vállalatot. Megvan a tervünk annak biztosítására, hogy termékeink többsége a nehéz körülmények között tovább tudja szolgálni a felhasználókat.

Azonnali lépéseket teszünk az ügy megoldásának érdekében, minden lehetséges intézkedést megteszünk, hogy mérsékelni tudjuk a döntés hatását. A helyzet ellenére továbbra is elkötelezettek maradunk a magas színvonalú szolgáltatások és termékek biztosítása mellett. Szeretnénk megköszönni felhasználóinknak a folyamatos támogatást, továbbra is a legjobb szolgáltatásokat és élményt fogjuk biztosítani számukra.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!