Felkészítésből elégtelen

2019.09.20. 11:48

A szülők aggódnak, de mégsem beszélnek a gyerekkel

Mintegy 84 százalékuk nyugtalankodik gyermekeinek biztonsága miatt, derül ki a Savanta piackutató cég felméréséből.

Forrás: Shutterstock

A Kaspersky megbízásából készített globális vizsgálat szerint a szülők gyerekük egész gyermekkora alatt összesen átlagosan csak 46 percet fordítanak arra, hogy az online biztonságról beszélgessenek vele.

A felmérésben részt vevők több mint fele (58%-a) kevesebb mint 30 percet tölt a témáról való beszélgetéssel, ami rövidebb, mint egy iskolai tanóra időtartama.

Rajta lógnak a weben

A gyermekek adatainak védelme és biztonsága az online térben manapság a szülők egyik legkomolyabb aggálya. Minden okuk meg is van erre, hiszen a Kaspersky felmérése szerint ma már – világszerte – a 7–12 éves gyerekek közül 10-ből 9 rendelkezik internetre csatlakozni tudó készülékkel, okostelefonnal vagy tablettel.

Háromból csaknem 2 szülő (64%) egyetért azzal, hogy gyermeke túl sok időt tölt az interneten, ami nem pusztán azt jelenti, hogy a gyermekkor egyéb örömeit és előnyeit a képernyő előtt töltött időre cserélik, hanem azt is, hogy folyamatosan különféle kockázatoknak vannak kitéve.

A szülők szerint a legveszélyesebb online fenyegetések a következők: a gyerekek káros, például szexuális vagy erőszakos tartalmakat láthatnak (27%); internetfüggővé válhatnak (26%); és olyan névtelen üzeneteket vagy tartalmakat kaphatnak, amelyek erőszakos vagy helytelen cselekedetek végzésére ösztönzik őket (14%).

Beszélni kellene, de mégsem

A szülők ugyan elismerik, hogy az ő felelősségük, hogy a gyermeküket megfelelő információval ellássák, ugyanakkor egy óránál is kevesebb időt fordítanak erre. A Kaspersky kutatásából egyértelműen kiderül, hogy a szülők számára nehézséget jelentenek az ilyen jellegű beszélgetések.

Emma Kenny – a neves pszichológus, állandó vendége az ITV This morning című műsorának, TV- és rádióbemondó, újságíró – így kommentálta a felmérés megállapításait:

„Miközben teljességgel érhető, hogy a szülők nem szeretnék, ha gyermekük félelmet érezne az online térrel kapcsolatban, rendkívül fontos, hogy ez ne jelentse azt, hogy lazán kezelik az online biztonság kérdését.

A kulcsszó itt az egyensúly, és a jól informált gyermekek biztonságban vannak.”

A Kaspersky biztonsági cég a következőket ajánlja a családoknak:

• Ha tudja, mit keres a gyermeke az online térben, felajánlhatja neki a segítségét és a támogatását, de óvatosan bánjon az információkkal.

• Beszélje meg a gyermekével, hogy mennyi időt tölthet a közösségi oldalakon. Próbálja meg rávenni a gyermekét, hogy a tanórákon vagy éjszaka ne lógjon a közösségi oldalakon.

• Próbálja meg nem korlátozni a gyermek szociális kapcsolatait, de mondja meg neki, hogy körültekintően válassza meg a barátait és az ismerőseit.

• Vegye igénybe a Kaspersky Security Cloud családi verziójának szolgáltatásait, amely tartalmazza a Safe Kids alkalmazást is, és segít megvédeni a gyermeket az online térben és azon kívül is.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!