Mit sem ér fizetni

2021.05.12. 06:00

Duplacsavar: kétszer annyiért állítják vissza az adatokat

Annyira drága lett, hogy sok vállalat inkább a váltságdíj kifizetését választja. Az sem jó ötlet.

Forrás: Shutterstock

Mert, ha ki is fizetik a váltságdíjat, ez még nem jelenti azt, hogy visszakapják az adataikat, sőt,

az esetek egy részében a váltságdíj kidobott pénz.

A zsarolóvírusos támadások egyre több szervezet és vállalat életét keserítik meg – derül ki a ProLion felméréséből. A kutatásban brit és európai vállalatok képviselőit kérdezték meg, és kiderült, hogy 43 százalékukat érte külső kibertámadás 2020-ban (2019-ben ez az arány csupán 38 százalék volt). A válaszadók 17 százaléka annyira komoly támadást szenvedett el – írja az ITProPortal adatait felhasználva a G Data, hogy az már pénzügyi szempontból veszélyeztette a szervezet jövőjét.

A támadások 16 százaléka zsarolóvírusos támadás volt, és közülük a szervezetek több mint fele fizetett is váltságdíjat.

Ez arra bátorította a támadókat, hogy egyre magasabb váltságdíjakat kérjenek:

a Sophos kutatása szerint az átlagos váltságdíj 170 404 dollárra (50 millió forint) nőtt. A legnagyobb kifizetett váltságdíj 3,2 millió dollár (950 millió forint) volt.

A váltságdíjat fizető vállalatok mindössze 8 százaléka kapta vissza maradéktalanul az összes adatát.

A cégek egyharmada (29 százaléka) pedig csupán az adatainak körülbelül a felét szerezte vissza, mialatt átlagosan az adatok 65%-át tudták visszaállítani a vállalatok, vagy másképpen fogalmazva:

átlagosan az adatok egyharmada veszik oda olyankor is, amikor a váltságdíjat kifizetik.

Érdekes, hogy a zsarolóvírusos támadások száma csökkent a 2020-ban regisztrált 51 százalékról 37 százalékra, viszont az adatok visszaállításának költsége és a váltságdíjak növekedtek.

Közel tízszer többe kerül az adatokat saját erőből visszaállítani, mint kifizetni a kért váltságdíjat. De mint kiderült, ez az esetek nagyobb részében csak újabb ablakon kidobott pénzt jelent, az adatainkat nem látjuk vissza többé.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!