Kicsengették

2019.07.04. 06:00

Egy város váltságdíjat fizetett – ráadásul bitcoinban

Több mint 600 ezer dollárnyi bitcoint (közel 172 millió forint) fizet Riviera Beach városa a zsarolóknak azért, hogy visszakapják adataikat.

Forrás: Shutterstock

Nem kitaláció, most történt. A vírustámadás mondhatni hagyományosan indult: május 29-én, amikor a rendőrség egyik alkalmazottja kinyitott egy fertőzött e-mailt, s vele a város rendszereire szabadította a kártevőt. A vírus minden számítógépet érintett, így a sürgősségi hívások fogadásán túl nem működött a város weboldala, e-mail szervere, számlázó rendszere, és így tovább.

A kommunikáció rögtön múlt századi lett, a hivatali dolgozók telefonon vagy személyesen tartották egymással a kapcsolatot, vagy papíroson üzengettek.

Egyszerűen nem volt korrekt mentésük

A városnak egy hónap alatt sem sikerült a zsarolóvírusos támadásból kilábalnia. Ugyan az adatokról készítettek mentéseket, ám amikor vissza kellett állítani a megtámadott rendszereket, kiderült, hogy a mentések nem voltak megfelelőek.

Egy közeli másik város, az amerikai filmekből ismerős Palm Springs 400 ezer dollárt (114 millió forint) fizetett adataiért, de így is elveszítettek két évnyi adatot.

Ennek ellenére egyöntetű volt az a szavazás a 32 ezres lakosú floridai Riviera Beach városának tanácsában: mind az öten támogatták, hogy a város fizessen több mint 600 ezer dollárnyi bitcoint (közel 172 millió forintot) azoknak a hackereknek, akik a város adatait titkosították – írja a G Data.

Nagy a kockázata a fizetésnek

A hatóságok azt kockáztatják, hogy hiába fizetik ki a váltságdíjat, nincs semmi garanciájuk, hogy adataikat sikerül visszaállítani, ahogy abban sem lehetnek biztosak, hogy a hackerek nem hagynak a rendszerben egy hátsó ajtót, amelyen keresztül egy idő múlva visszanézhetnek.

Ezen a történelmi városi ülésen egyébként elég sok pénzt költöttek el a tanácsosok, ugyanis a váltságdíj mellett 941 ezer dollárt szavaztak meg 310 asztali számítógép, 90 laptop és egyéb új számítástechnikai eszközök megvásárlására.

A zsarolóvírusokról részletesen például itt lehet olvasni.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!