Rosszindulatú szoftverek

2019.08.04. 18:00

Egyre több a pénzügyi vírussal átvert felhasználó

A pénzügyi vírusok, más néven banki trójai vírusok arra törekednek, hogy pénzt és pénzügyi adatokat lopjanak, valamint a támadók számára hozzáférést biztosítanak a felhasználók és a pénzügyi intézetek eszközeihez és gépeihez is.

Forrás: Shutterstock

Az ilyen fenyegetések igen gyakoriak, mivel nyilván a pénz a legjelentősebb motiváló erő a kiberbűnözőknek és csalóknak. A pénzt kicsikaró vírusok aktívak és rendkívül veszélyesek, főleg, ha üzleti környezetről van szó –a legtöbb üzleti hálózat ugyanis egymáshoz kapcsolódó eszközökre épül, ha az egyik megfertőződött, akkor az egész entitást veszély fenyegetheti.

A Kaspersky kutatói 2019 első felében 430 ezer felhasználót találtak, akik olyan rosszindulatú szoftverek célpontjaivá váltak, melyekkel pénzügyi adataikat, kriptovalutáikat és web-money adataikat próbálták ellopni – ez hét százalékkal több, mint a tavalyi adat ugyanerre a periódusra.

A vírusok tipikus támadási felületei a spam e-mailek és az adathalász weboldalak:

utóbbiak általában hivatalos weblapoknak tűnnek, de valójában a támadók hozták létre a hitelesítő adatok, bankkártyaadatok és egyéb érzékeny információk ellopására.

2019 első felében a kutatók több mint 339 000 adathalász támadást észleltek olyan weboldalaktól, amik nagy bankok kezdőlapjának álcázták magukat.

Magánfelhasználóknak a Kaspersky a következőket ajánlja:

• Mindig telepítse a biztonsági frissítéseket, amilyen hamar csak tudja.

• Ne telepítsen szoftvereket ismeretlen forrásból. Mobilplatformok esetén kapcsolja ki ezt a lehetőséget a beállítások menüben.

• Használjon megbízható biztonsági megoldásokat.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!