A fotózás szerelmeseinek

2019.02.25. 17:58

Egyszerre öt kamerával exponál az új Nokia 9 PureView

Ez a világ legelső öt hátlapi kamerájával rendelkező okostelefonja.

A HMD Global bemutatta az ötkamerás rendszerrel ellátott Nokia 9 PureView-t. A készülék Zeiss optikája sokat ígérő azoknak, akiknek az egyik, ha nem „a” legfontosabb szempont a mobil fotózási képessége.

Minden egyes Nokia 9 PureView-val készített fotó előállításán egy időben öt kamera dolgozik együtt, hogy a készülék fotói kiemelkedő dinamikatartománnyal és mélységélességgel készüljenek.

Nem pixelháború, hanem minőségi képfeldolgozás

A mobil két színes szenzora a pontos, élénk színű képekért, három monokróm szenzora pedig az élességért és a részletgazdagságért felel: az öt kamera együttes működésével tízszeres mennyiségű fényt enged be, összehasonlítva egyetlen, ugyanolyan típusú szenzor kapacitásával.

Minden kép, melyhez a Nokia 9 öt hátlapi kameráját használjuk, legalább 60 megapixelnyi adatot generál.

A képek feldolgozásához és egyesítéséhez a Nokia 9 kihasználja a Qualcomm Snapdragon számítási architektúráját azáltal, hogy a feladatokat az ISP, a DSP, a GPU és a CPU között megosztva osztja ki. A dedikált képfeldolgozó segédprocessszor minden kamera exponálási és fehéregyensúlyát külön-külön beállítja.

Ami elkészül, az „csak” 12 megapixeles, de a 60 megapixel összes adatát feldolgozva áll elő.

Ráadásul az elhivatott fotósok az utólagos módosítások gazdag tárát kihasználva olyan képszerkesztő programokat vethetnek be általa, mint az Adobe Photoshop Lightroom, vagy a Google Photos mélység szerkesztője.

Egyaránt nagy részletességet ígér a napfényes és a sötét területeken

A 12MP-es mélység térképpel minden egyes JPG gyönyörű elmosást (Bokeh) kaphat, s a kép készítése után is lehetőség van a fókusz megváltoztatására, beállítható az elmosás mértéke és a színtelítettség.

A fotózás szerelmeseire gondolva a Nokia 9 PureView lehetővé teszi a veszteség- és tömörítésmentes RAW „DNG” formátumban történő mentést, a képeket pedig akár azonnal, a telefonon is lehet szerkeszteni az Adobe Lightroom együttműködésnek köszönhetően.

Fotó: HMD Global

A mobil a népszerű Pro Kamera mód továbbfejlesztett verzióját kapta, melyben még több beállítási lehetőség szerepel, mint korábban. A time-lapse képekhez akár 10 másodperces expó-idők is társulhatnak, emellett az új Pro Kamera móddal az expó-értékek 1/3-os lépcsőkben állíthatók.

Apróságnak tűnhet, de szerencsés, hogy az öt hátlapi kamera belesimul a 8 mm vastag telefonba, nincs tehát a telefonházból kiemelkedő, billegős kameradudor rajta.

Van erő a motorháztető alatt is

Várhatóan nem csak a kamera lesz rendben. A 229 ezer forintos készülék megkapta a Snapdragon 845-öt, az 5,99 hüvelykes 2K pOLED PureDisplay kijelzőt, és nem maradt el a vezeték nélküli Qi-töltés sem.

A PureDisplay kijelző HDR10 támogatású, ezáltal minden részlet jól látható, kiváló kontraszttal rendelkezik és színekben gazdag képeket kínál. A kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó a továbbfejlesztett arcfelismeréssel együtt biztonságos használatot nyújt.

Ahogy ma az Nokiáéknál dukál, a Nokia 9 PureView Android 9 Pie rendszerrel érkezik. A készülék csatlakozik a Nokia okostelefonok Android One termékcsaládjához, ami azt jelenti, hogy elérhetővé válnak a legújabb Androidos újítások és szoftverek.

Az Android One család nagy tárhelyet és hosszú akkumulátor élettartamot, három éven át havi biztonsági frissítéseket és két jelentős rendszerfrissítést biztosít.

Borítókép: Youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!