Gyerekaneten.hu

2020.03.03. 10:18

Elindult a szülőknek szóló információs oldal

A segítő weboldalt szótárszerkezetben építették fel az NMHH Internet Hotline jogsegélyszolgálatának munkatársai, saját tapasztalataik alapján.

Forrás: Shutterstock

A Gyerekaneten.hu oldal arra vállalkozik, hogy néhány bekezdésnyi szócikkben lefordítsa és röviden megmagyarázza a szülők generációinak azt a digitális világot, amelyben a gyerekeik látszólag magabiztosan közlekednek.

Megmutatja a veszélyeket, a kockázatokat, de azt is, miben és miért lelik örömüket

a gyerekek az online világban, emellett eszközöket javasol az elsődleges netbiztonsághoz a családban, valamint tanácsokat ad a tudatos döntésekhez bonyolult online szituációkban.

Az oldal az algoritmustól a tényellenőrzésig sok területet feldolgoz, de a legfőbb célja a témaválasztásokkal arra biztatni a szülőket, hogy beszélgessenek a gyerekeikkel azokról a netes kérdésekről is, amelyekre nincs egyszerű válasz.

Megtudható, mit néz a gyerek

A Gyerekaneten.hu többek között bemutatja a népszerű közösségi médiaoldalakat az Ask.fm-től a YouTube-ig, a netes fenyegetéseket az adathalászattól a zsarolóvírusig, a kapcsolódó önvédelmi megoldásokkal együtt, s kitér a netes randizás jelenségeire és a videojátékok világára is.

Az oldal nyolcvan, nagyjából egy-egy oldalnyi terjedelmű szócikkel és szótárában még 250 kifejezéssel, rövidítéssel, szlenggel indul. A szócikkek egymásra is utalnak és kulcsszavak alapján ajánlják is egymást, sokféle lehetséges utat nyitva a barangoláshoz. A látogatók frissen megszerzett ismereteiket kvízekben is próbára tehetik, ezek eredményeit pedig megoszthatják a barátaikkal.

Minden hónapban egy tanács

A Gyerekaneten.hu oldalon minden hónapban megjelenik egy kiemelt téma, amelyet független szakértő jegyez. Az induló téma a képmegosztás, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő annak mérlegeléséhez ad szempontokat, hogy a szülők a gyermekeikről készült képeket hogyan osszák vagy ne osszák meg az online térben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!