Kiszivárogtatás

2019.09.04. 06:00

Eltűnhet a Facebook sokak számára legvonzóbb találmánya

A népszerűségét kockáztatja a közösségi oldal, ha nem jól számol az emberi hiúsággal, mint hajtóerővel.

Forrás: Shutterstock

Mint a TechCrunch írja, a Facebook veszélyesen bátor lépésre készül: hamarosan elrejtheti a kedvelés, a like számlálókat. A " target="_blank" rel="noopener">Jane Manchun Wong szakértő által felfedezett kódrész már megtalálható a Facebookon, csak még nem aktiválták.

Facebook is working to hide like counts, too!https://t.co/WnUrM12aZg

— Jane Manchun Wong (@wongmjane) " target="_blank" rel="noopener">2019. szeptember 2.

Ez ugyanaz a kód, amit az Instagramon a cég már hét országban – köztük Kanadában és Brazíliában – bevezetett, ami elrejti, hogy hányan lájkolták az adott posztot.

Ellentmondásos helyzet

Nehéz eldönteni, hogy kedvező, vagy a látogatók számát csökkentő hatású lesz ez a lépés – annyi biztos, hogy a Facebook nem hagyja nyugton a felhasználóit, hol új pénz forgalmazását jelenti be, hol ismét adatkezelési botrány árnyéka vetül rá.

Meglehet, akár jó hatással lehet az intézkedés a felhasználók posztolási kedvére, hiszen sokan állítólag a visszajelzések hiánya miatt kerülik az oldalt – nem is beszélve az irigységről, amit mások látványos sikere kiválthat. Talán kevésbé fogják majd utólag törölni azokat a posztokat is, amelyekre senki sem reagált.

Másrészt viszont azzal, hogy ha nem jelenik meg többé, hányan lájkolták a posztot, éppen azt a funkciót húzzák ki a Facebookból, ami talán a legjobban összenőtt vele:

a lájk majdnem maga a Facebook.

Mert hiába látja a juzer, hogy a legutóbbi képe, videója, szövege milyen sokaknak tetszett: ha elmarad a visszajelzés, nemigen tud büszke lenni rá.

Hiszen – ha nem is valljuk be – tudható, hogy legtöbben egy-egy poszt után gyakran nézzük meg az oldalt, mekkora sikert-feltűnést aratott a bejegyzésünk.

Nem árulnak el adatokat az Instagramról

A Facebook megerősítette a TechCrunchnak, hogy fontolóra vették a számlálók eltávolítását, de a szintén a közösségi oldal tulajdonában lévő Instagramon folytatott azonos kísérlet eredményességéről nem adtak ki adatokat. Esetleg a hirdetési bevételeket akarják óvni az információk visszatartásával?

Mindenesetre sokak lelki egészségének jót tehet, ha nem azért látogatja majd a közösségi oldalakat, hogy vadássza a kedvező visszajelzéseket.

S mintegy ráadásként a számláló eltűnése viszonylag hatékonyan elfedheti a Facebook népszerűségének esetleges csökkenését is.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!