Amerikai-Huawei konfliktus

2019.12.03. 15:15

Elviszi az USA-ból kutatóközpontját és üzemet létesít Európában a Huawei

Kanadába telepíti át kutatóközpontját és hálózati berendezéseket gyártó üzemet létesít Európában a kínai óriásvállalat.

Employees work at a Huawei store in Dongguan, Guangdong province on August 9, 2019. - Chinese telecom giant Huawei unveiled its own operating system on August 9, as it faces the threat of losing access to Android systems amid escalating US-China trade tensions. (Photo by FRED DUFOUR / AFP)

Forrás: AFP/ Fred Dufour

Ezt jelentette be a kanadai Globe and Mail lapnak adott interjúban Zsen Cseng-fej, a kínai mobil távközlésiberendezés-gyártó konszern alapító vezérigazgatója.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy médiaértesülések szerint az Egyesült Államok az amerikai technológiát tartalmazó külföldi alkatrészek szállítására is kiterjeszteni készül az Huawei ellen elrendelt szankciókat. A washingtoni kereskedelmi minisztérium májusban tette a Huaweit „feketelistára”.

Amerikai vállalatok ezt követően

csak külön engedéllyel léphettek beszállítóként üzleti kapcsolatba a kínai vállalattal.

„A Huawei kutatási és fejlesztési központját elvisszük az Egyesült Államokból és Kanadába telepítjük át” – fogalmazott a kanadai lapnak adott interjúban Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei).

Bejelentette egyúttal azt is, hogy

cége megkezdi mobil távközlési hálózati berendezések gyártását Kínán kívül is.

Ennek keretében ötödik generációs hálózati berendezések gyártására üzemet készül létesíteni Európában. A külföldi üzem építésével a Huawei a hálózati berendezéseivel szemben táplált biztonsági aggályokat is el kívánja oszlatni.

A Globe and Mail beszámolója szerint a Huawei tavaly 510 millió dollárt fordított amerikai kutató részlegének fenntartására. A Huawei az amerikai részleg alkalmazottainak számát már hatszáz fővel 250-re csökkentette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!