Csak okosan

2021.09.28. 13:00

És akkor beszól a fogkefe, hogy nem jól mos fogat

Személyre szóló üzenetben, képekben részletezi az okostelefonunkon az új elektromos fogkefe, ha rosszul csinálunk valamit.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az év egyik izgalmas tech újdonsága a Magyarországra most érkezett, okostelefonhoz kapcsolódni képes Oral-B iO 9-es elektromos fogkefe.

Ami a készülék csúcstechnikai jellemzőit illeti: a precíz mikrorezgéseket generáló mágneses meghajtás mellett

mesterséges intelligencia-technológián alapuló helyzetérzékelőkkel rendelkezik, amelyek felismerik használójuk szájüregének minden részét.

Így a mobilapplikációval 3D ábrán jeleníti meg, hogy a fogsor melyik felületrészét, mennyire alaposan sikerült megtisztítani.

Egyáltalán, mi az a mágneses meghajtás egy fogkefében?

A mágneses technológiát a közelmúlt nagy áttörésének tartják a szájhigiénében. A technológiának köszönhetően a klinikai vizsgálatok szerint 48%-kal több lepedéket képes eltávolítani az ínyszélen, mint mondjuk egy szintén korszerű szónikus fogkefe.

A mágneses fogkefében a lineáris mágneses meghajtás energiája ugyanis közvetlenül a sörtehegyekbe kerül, mikrorezgéseket állítva elő. Ami pedig a fogkefefej oszcillációs-rotációs mozgásával kombinálva alapos és kíméletes tisztítást,

aprólékos fogápolást eredményez az egyébként nagyon nehezen elérhető fogközökben és az ínnyel érintkező fognyaknál.

Okostelefonnal okosabb

A kütyü az első bekapcsoláskor felajánlja, hogy Bluetooth kapcsolaton megkeresi a mobilunkat és csatlakozik rá. Innét kezdve – ha fogmosáskor letesszük magunk mellé a mobilt a fürdőszobában – az okostelefon kijelzőjén 3D-ben megjelenik a fogsorunk és jelen időben követhető, hogy milyen munkát végez a fogkefe. A sötétkékből induló grafika a helyes – megfelelő nyomással és szögben végzett – mosás közben világoskékre, majd fehérre vált.

A készülék érzékelői nyomon követik, hogy megfelelően zajlik-e a tisztogatás – számunkra meglepő volt, hogy eddig milyen hanyagul mostunk fogat. Az első két fogmosás csak 92 és 93 százalékos lett. Próbáltunk rádolgozni egy kicsit, de akkor meg azért szólt az iO 9-es, mert túl sokáig erőltettük a fogmosást: úgy látszik, nehéz átverni, mintha rajta keresztül egy szigorú fogorvos diktálná az ideális tisztogatást.

A fogkefébe intelligens, AI-enabled szenzorokat építettek be, amelyek felismerik, hogy a szájüreg melyik területét tisztítjuk: a képen láthatóan világoskék színnel jelzi, hol maradt el a megfelelő fogmosás.

Az intelligens nyomásérzékelő figyelmezteti a felhasználót, hogy csakis optimális nyomást gyakoroljon a fogaira. Az érzékelő piros lámpával villog túlzott nyomás esetén, és zöld színnel jelzi az optimális tisztítási nyomóerőt. A fogkefe túl alacsony nyomásról is tájékoztat, az alkalmazásból választható színnel jelezve.

Nyilván lehet élni a Bluetooth kapcsolattal rendelkező, borsos árú megoldás nélkül, de az is biztos, hogy a mágneses fogkefe használata után nagyjából a fogkőeltávolítás utáni steril érzetet kapja a felhasználó, s tisztább fogakkal vicsoroghat a fürdőszobai tükörbe.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!