Biztonságos internetezés

2019.02.06. 18:05

Etikus hacker mutatja be, hogy lopnak jelszót

Új, fiataloknak szóló, a védekezőképességüket erősítő országjáró kampányt indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Új Nemzedék Központ által életre hívott Digitális Immunerősítő Program (DIP).

Kép: Shutterstock

A tárca keddi közleményében azt írták, hogy a biztonságos internetezés világnapján az online tér veszélyeire – különösen a gyermekek védelmére – hívják fel a figyelmet.

Az Emmi arra szólít, hogy vigyázzanak az online adataikra, és védekezzenek a káros tartalmaktól.

Országos roadshow indul

Idén tizennyolc iskolába látogat el a DIP roadshow-ja; egész napos programokkal várják a diákokat, a tanárokat és a szülőket.

A rendezvényeken szakértők, színészek és véleményformálók (influencerek) bevonásával egy valódi etikus hekker a diákok előtt mutatja be, hogyan zajlik, amikor eltulajdonítják valakinek a jelszavait.

A hekkerek az adatlopások lehetséges következményeit is bemutatják.

A résztvevők a saját szemükkel kísérhetik végig, miként csalhatják csapdába az adatvadászok az embereket, és tulajdoníthatják el akár néhány perc alatt a teljes digitális életüket.

Gyakorlati tudnivalókat adnak át

Az országjárás során a fiatalok megismerhetik a legfrissebb tartalomszűrő programokat. Az otthoni és munkahelyi wifibeállítások gyakorlati lehetőségein kívül sok kibervédelmi eszközről is hallhatnak, amelyekkel az otthoni internetezést tehetik biztonságosabbá – fűzték hozzá.

A Magyar Ifjúságkutatás adatai alapján a fiatalok 88 százaléka napi szinten jelen van az online térben, és nincs nap, hogy ne lopnának el tőlük adatokat. Közösségi oldalon 79 százalékuk rendelkezik profillal, és kutatások bizonyítják, hogy ők a legjobban sebezhetőek a digitális világban, hiszen nem ismerik önvédelmi lehetőségeiket, nem teszik meg a szükséges biztonsági lépéseket.

 

Előzetesen már beszámoltunk netes visszaélésről. Egy megdöbbentő adathalászati kísérletről pedig " target="_blank" rel="noopener">ide kattintva a fent látható film is elérhető.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!