trükkök

2019.07.08. 22:15

Ezeket próbálja ki, ha túl lassú az internet

Mutatjuk az okokat, és hogy mit tehet a probléma megoldása érdekében.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Elnur

A lassú WiFi kész rémálom, amely szép lassan felőrli az idegeket, de ebbe sem kell belenyugodni. Az Origo összeszedett néhány tanácsot, amely sok esetben segíthet a problémán.

Sebességmérés

Az első és a legfontosabb a sebességmérő teszt lefuttatása. Ehhez nem kell mást tenni, mint felmenni egy internetes oldalra (például ide) vagy letölteni és elindítani egy alkalmazást (például ezt).

A kapott adatokat pedig ezután össze kell vetni azzal, amit a szolgáltató ígér, és ha nagy eltérés van, akkor tényleg érdemes nekilátni a hiba felderítésének és az anomáliák likvidálásának.

Ha pedig minden adat megegyezik, de továbbra is úgy érzi valaki, hogy „lassú a net”, akkor jobban jár, ha beruház egy nagyobb teljesítményű csomagra.

A router a ludas

Előfordulhat, hogy hiába fizetett elő valaki nagy sebességű netkapcsolatra,

a routere egyszerűen nem teszi lehetővé annak használatát, mert egyszerűen nem elég fejlett hozzá.

A lényeg, hogy a router támogassa a 802.11ac (ez a legjobb) vagy a 802.11n (kicsit régebbi és lassabb, de még bőven elfogadható) szabványt. Az ezzel kapcsolatos információk megtalálhatóak a termék leírásában, a dobozán. Ha ez nincs meg, akkor meg kell keresni a típusszámát, és az internet segítségével utánanézni a dolognak. Amennyiben kiderül, hogy a routerünk nem kompatibilis ezen technológiákkal, sajnos be kell szerezni egy fejlettebbet.

Rossz helyen van a router

Sajnos sokszor van rá példa, hogy a netkábelt a szolgáltató munkatársai csak a bejárati ajtóig vezetik, rábeszélve a felhasználókat, hogy ott is jó lesz. Még meg is mutatják, hogy az ajtó közelében tökéletes a „vétel”, csakhogy azt „felejtik el” közölni, hogy a falak, és úgy általában a távolság jelentősen képes csökkenteni a router hatótávolságát. Ez pedig azt eredményezheti, hogy a lakás vagy a ház egyes pontjain lassú lesz a net, vagy rosszabb esetben elérhetetlenné válik.

A problémát orvosolhatja, ha a routert az ingatlan központi helyére tesszük.

Emellett be lehet szerezni olyan rendszereket, amelyek lehetővé teszik egyszerűen és gyorsan otthoni vezeték nélküli hálózat kiépítését.

Frissítés

Gyakran előfordul, hogy a probléma nem a routerben, hanem a gépben van. Egészen pontosan a hálózati kártya nem működik megfelelően az illesztőprogram miatt. Ezen egyszerűen lehet segíteni,

mindössze egy frissítést kell letölteni hozzá.

Az gép Eszközkezelőjében kell megkeresni a hálózati kártya komponenst, és ott rányomni az illesztőprogram frissítése gombja.

Lopják a netet!

Ma már ott tartunk, hogy a WiFi-t, azaz az internetet is lopják. Ha nincs jelszó beállítva, esetleg valamilyen módon hozzájutottak, akkor rossz szándékú emberek, például a szomszédok a mi WiFi-nkre csatlakozva téríthetik el a sávszélességet, ami által jelentősen lassulhat nálunk a net sebessége. A jó hír az, hogy viszonylag könnyen távol tarthatjuk az illetéktelen személyeket a WiFi-nktől.

Ha valakinek nincs jelszóval védve a hálózata, az legyen az első, hogy beállítja az ilyen típusú védelmet. Amennyiben pedig arra gyanakszik, hogy valaki lophatja a netét, de jelszavas védelemmel rendelkezik, jól teszi, ha rögtön megváltoztatja azt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!