Oroszország több városában

2019.03.11. 09:59

Ezrek tüntettek az internetes vasfüggöny ellen

Vasárnap a törvénytervezet ellen tiltakoztak, amelynek alapján az országot lekapcsolhatnák a globális internethálózatról válsághelyzetek esetében.

Moszkva, 2019. március 10. Az internet szabadságáért tüntetnek Moszkvában 2019. március 10-én. A tüntetõk egy törvénytervezet ellen tiltakoznak, amelynek alapján Oroszországot lekapcsolhatnák a globális internethálózatról válsághelyzetek esetében. A felirat jelentése: az internet az egyetlen esélyünk.

Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Az Oroszország Libertariánus Pártja (LPR) által szervezett fővárosi megmozduláson résztvevők száma különböző források szerint 6500 és 15 ezer között volt.

Az OVD-Info civil szervezet szerint a rendőrség őrizetbe vett az eseményt előkészítő 16 aktivistát, az esemény után pedig további 13 embert.

A rendőrség ezzel szemben nem számolt be őrizetbe vételekről.

A fővárosi tüntetők a Szaharov sugárúton gyűltek össze, a rendőrség elkerítette a környéket. A szervezők beszédeket mondtak, és az MTI tudósítása szerint olyan jelszavakat skandáltak, mint például

„el a kezekkel az internettől”.

A moszkvaihoz hasonló megmozdulásokat tartottak Voronyezsben és a távol-keleti Habarovszkban is. Szentpéterváron egy maréknyi aktivista vonult az utcára, ez a megmozdulás azonban az előzőekkel szemben nem bírt a hatóságok engedélyével.

Az orosz parlament két nap múlva, március 13-án tárgyalja második olvasatban azt a törvénytervezetet, amely szigorúbb internetszabályozást irányoz elő azzal a céllal, hogy – törvényhozók indoklása szerint – megakadályozza a beavatkozást külföldről.

Ennek értelmében például

Oroszországot lekapcsolhatják a globális internethálózatról válsághelyzetekben,

vagy például egy kibertámadás esetén.

Egyes orosz médiumok egy „online vasfüggönyhöz” hasonlítják a javaslatot, amelyet bírálói szerint az eltérő vélemények elhallgattatására használhatnak fel.

Borítóképen a tüntető magasba tartott feliratának jelentése: az internet az egyetlen esélyünk. (MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!