Szó szerint

2019.08.15. 06:00

Igazi robotfarkat készítettek az embereknek (videó)

Csak elsőre hangzik japánosan szürreálisnak a Keio Egyetem fejlesztése, ami az állatokéhoz hasonlóan az egyensúly megőrzését szolgálja.

Sok millió évvel azután, hogy az ember elődei az evolúcióval elveszítették a farkukat, a japán kutatók az alábbi videóban látható robotfarokkal segítenének a bizonytalanul járó időseknek, hogy megőrizzék az egyensúlyukat.

Az Arque névre keresztelt, szürke, egyméteres szerkezetet a gepárd és más állatok farka ihlette, amellyel futás vagy mászás közben az egyensúlyt biztosítják – írja a Keio Egyetem kutatócsoportja.

Idősek egyensúlyát segíti megőrizni

„Úgy mozog, mint egy inga” – magyarázta Nabesima Dzsunicsi végzős hallgató azon az egyetemi előadáson, ahol a hámmal csípőjére erősített robotfarkat bemutatta.

„Amikor az ember teste az egyik irányba dőlne, a farok a másik irányba mozdul” – mondta az MTI tudósítása szerint.

Csúcstechnikával támogatják az elöregedő társadalmat

A robotfarok négy mesterséges izommal és sűrített levegővel mozog nyolc irányba. Egyelőre a laboratóriumban marad, hogy a kutatók még hajlékonyabbá tegyék – magyarázta Nabesima.

Ahogy a japán társadalom idősödik, az ország az öregeket segítő innovációk sorával áll elő, hogy mozgásban és munkában tartsa az őszülő lakosságot. A bizonytalanul mozgó idősek mellett más területekre is gondoltak a fejlesztők: a robotfarok a nehéz terhet mozgató raktári munkásokat is segítheti.

Borítókép forrása: Youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!