Digitális hagyaték

2021.11.10. 18:00

Így lehet végrendelkezni Facebooktól a fotókon át egészen a Google-ig

Az online fiókok távozásunk után is megmaradnak: telve magánéletünk számos titkával. Kire bízzuk? Vagy semmisítsük meg?

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mi legyen a fiókjainkkal, fájljainkkal, fotóinkkal és az online élet többi részével a Facebooktól a mentett fotókon át egészen a Google-ig, mikor már nem élünk?

Rendbe lehet tenni a digitális hagyatékunkat.

Vigyázzunk a Facebookra

Kissé nehézkesen, de lehetővé teszi a közösségi oldal, hogy még időben megnevezzünk egy digitális örököst, aki kezelheti a fiókunkat a halálunk után.

Számítógépen nyissuk meg a Beállítások és adatvédelem / Beállítások / Emlékoldallá alakítás opciót.

Mobilon válasszuk jobbra fenn a három vonalas menü / Beállítás és adatvédelem / Beállítások / Személyes és fiókadatok / Fiók tulajdonosi szerepköre és kezelése / Emlékoldallá alakítás opciót.

Itt lehet kijelölni a hagyatéki kapcsolattartó személyét, vagy azt, hogy a fiók törlődjön a halálunk után.

Miután beállítottuk a hagyatéki kapcsolattartót, eldönthetjük, hogy a kiválasztott személy letöltheti-e a hírfolyamon megosztott dolgok másolatát, beleértve a bejegyzéseket, fényképeket, videókat és profilinformációkat.

Bölcs szolgáltatás, hogy évente egyszer emlékeztetőt fogunk kapni a hagyatéki kapcsolattartóról, hogy továbbra is megbízunk-e a személyében, vagy mást akarunk megjelölni.

Ne feledkezzünk meg a Twitterről

A Twitternek ugyan nincsenek hasonló hagyatéki funkciói, de kérelemre ez az oldal is eltávolítja az elhunyt twitterezők fiókját. Ezt azonban nem kérheti akárki, hanem csak az elhunyt nevében eljárni jogosult személy vagy egy közvetlen családtag.

Ha fiók törlését szeretné valaki kérni, azt " target="_blank" rel="noopener noreferrer">itt lehet leadni, s a Twitter majd e-mailben elküldi az utasításokat. Személyi igazolványra és a halotti bizonyítvány másolatára lesz szükség.

Ott van az Instagram is

A Facebook tulajdonában lévő Instagram a legnagyobb közösségi oldal gyakorlatához hasonló módon engedi az elhunytak fiókjának törlését, vagy emlékoldallá nyilvánítását.

Törlést ide kattintva lehet igényelni. Ha emlékoldalként akarjuk meghagyni a fiókot, akkor megmarad, de tartalmához – kedvelőihez, címkéihez, kommentjeihez – nem lehet a kezelőjének majd sem hozzátenni, sem elvenni.

Töröljük a Google-fiókot

Feltehetően sokaknak akad pár részlet a keresési, figyelési és helymeghatározási előzményei között, amit szeretne, ha örökre magánügy maradna.

Nem csak ebből a szempontból szerencsés, hogy ezen az oldalon beállítható, hogy a Google 3, 18 vagy 36 hónap után automatikusan törölje az alkalmazáselőzményeinket.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!