Jó hír androidosoknak

2019.09.04. 18:40

Itt a legújabb Android – sehol az édesség

Elsőként természetesen a Google saját Pixel okostelefonjai kapják meg az új operációs rendszert, de a béta fázisban támogatott készülékek is hamarosan frissülnek.

Szemben a régebbi nagy titkolózásokkal, az Android fejlesztése ma meglehetősen nyíltan zajlik. Az új kiadás egyébként a Google Blog szerint a korábbiakkal szemben nem kap édességnevet, hanem egyszerűen csak Android 10 lett.

Nincs szó drámai változásokról, mint az 5-ös, 6-os, 7-es androidos mobilok esetében, mintha mostanra csak a részletek kidolgozása maradt volna feladatnak.

Komoly változások leginkább a felszín alatt

Az Android 10-ben rengeteg apró finomítás található, de a legérdekesebb új funkciók kissé rejtve maradtak és (legalábbis a béta verzióban) alapértelmezés szerint ki vannak kapcsolva.

Az egyik újdonság, amit annyian vártak, a sötét mód. Ez divatosabb, éjszakai használata kényelmesebb, s kevesebb szuflát igényel az OLED kijelzős telefonok akkumulátorától. Az összes Google alkalmazás megkapja, s megszűnik a mai dizájn-káosz, hogy a Fitnesz átállítható, a Gmail pedig nem.

Általánossá válik a gesztusnavigáció – bár továbbra is választhatják a hagyománykedvelők a háromgombos változatot is. A tesztelők alkalmanként némi bizonytalankodást észleltek az új rendszerfelület működésében.

Nem érezni nagy kalandnak, de azért kényelmesebbé teszi majd a mindennapi használatot az Okos válasz (Smart Reply), ami a kézenfekvő alkalmazással nyitja meg a felkínált címeket.

Alig hihető: gyorsabb biztonsági frissítések

Mondhatni túl jól hangzik: az ígéret szerint nem kell majd várakozni, míg a gyártók lehangolóan nagy késéseivel megérkeznek a biztonsági frissítések, mert azokat elérhetővé fogják tenni a Google Play Áruházból.

Így elsőre ez tűnik a valóban érdemi, legfontosabb újdonságnak.

Persze az összecsukható telefonok támogatása is megérkezik az Android 10-es operációs rendszerrel: apró gond, hogy ténylegesen nincsenek még hajtogatható készülékek a piacon.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!