Digitália

2019.02.21. 15:53

Itt a várva várt hajtogatható mobil: Kinek? Ennyiért?

Kissé öncélú csúcstechnológiai mutatványnak tűnik sokak szemében az összehajtható okostelefon, mondván, hogy nem éppen ez az, amire a vásárlók vágynak. Pláne nem ennyiért.

Az LG nem rég közölte, hogy bizony nem készítenek (most) hajlítható mobilt, a kínaiak meg már lekoppintották, startol a Xiaomi, a Lenovo és a Huawei.

Mégis megcsinálták

Mindenesetre a Samsung a Galaxy Foldnak nevezett új csodájában megtalálhatók a vállalat első flexibilis kijelző-prototípusának 2011-es bemutatása óta eltelt nyolc év fejlesztései az anyaghasználat, a mérnöki munka és a kijelző-innováció területén.

A Samsung csuklópántrendszerrel és egymásba kapcsoló fogaskerekekkel működő erős gerincet készített a táblagép méretűvé hajtható készülék hátlapjának.

Összehajtjuk, elfér a zsebben, kihajtjuk, tablet.

Másképpen mondva: kihajtva 7,3, becsukva 4,6 hüvelykes a kijelzője.

Megalkottak egy újfajta polimerréteget és létrehoztak egy, az átlagos okostelefonok méreténél 50 százalékkal keskenyebb kijelzőt. Az új anyagnak köszönhetően a Galaxy Fold rugalmas, a gyártó szerint mégis tartós, időtálló készülék lehet.

A multitasking célokra tervezett készüléken egyszerre akár három aktív alkalmazás is futhat, így a felhasználók egyszerre böngészhetnek, dolgozhatnak, nézhetnek vagy oszthatnak meg tartalmakat zökkenőmentesen.

Kifejezetten erre optimalizált tartalmak is lesznek

Külső és főképernyője között a felhasználók kreatívan és zökkenőmentesen válthatnak: a készülékre telepített alkalmazások mindkét kijelző használatakor ugyanott jelennek meg, ahová a felhasználó helyezte őket. Ha fotózásra, tartalomelőállításra, képek szerkesztésére kerül sor, érdemes kihajtani a kijelzőt és nagyobb méretben, egyszerűen elvégezni ezeket a műveleteket.

A koreai óriásvállalat együttműködött a Google és az Android fejlesztőivel annak érdekében, hogy a különböző appok és szolgáltatások a Fold készüléken is elérhetőek legyenek.

A zökkenőmentes működés érdekében a készülék 12 GB RAM-mal és a számítógépekhez hasonló teljesítménnyel érkezik. A kifinomult, kettős akkumulátorrendszer a Samsung szerint megfelel az igényeknek – bár a The Verge szerint a két akku együtt 4380 mAh-as teljesítményű, ami a méretéhez képest nem igazán sok.

Ne siessünk, itt egyelőre még nem nincs

Kapott vezeték nélküli töltésmegosztást is, mint az új Galaxy 10-es.

A Galaxy Fold induló ára 1980 dollár: mire ide ér – ha ideér – 6-700 ezer forintba kerülhet. Az LTE és 5G készülékek korlátozott mennyiségben kerülnek forgalomba: Magyarországon még nem elérhetők.

Borítókép: MTI/EPA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!