EIT Health verseny

2020.11.03. 10:26

Két magyar start-up is nyert egészségügyi fejlesztésekkel

Az EIT Health idei két kiemelt egészségügyi start-upokat támogató versenyében, az InnoStars Awards és a Headstart programban is dobogós helyezést értek el magyar csapatok.

Forrás: Shutterstock

A két győztes magyar projekt a PhoenixOrthosis, melynek csapata agyvérzésen átesettek életét könnyítő orvosi segédeszközt fejlesztettek ki és a Sineko Global, melynek találmánya egy, a határokon átívelő, mesterséges intelligencián alapuló radiológusokat segítő szoftver, a Graid.

Az idén negyedik éve, ezúttal a Bio-Europe esemény keretein belül, virtuálisan megrendezett EIT Health InnoStars Awards program célja, hogy segítse azokat az egészségügyi megoldásokat fejlesztő start-upokat, amelyek Európa mérsékelt innovációs potenciállal rendelkező régióiból származnak.

Az elődöntősök között négy magyar csapat is innovatív egészségügyi fejlesztésekkel versenyzett a győztes helyért, közülük

a PhoenixOrthosis léphetett a dobogó harmadik fokára.

A start-up a Pécsi Tudományegyetemmel dolgozik együtt, és találmányukkal az agyvérzésen átesettek életét szeretnék könnyebbé, rehabilitációjukat pedig hatékonyabbá tenni az állandósult kóros izom összehúzódás kezelése révén. Megoldásuk forradalmi technológiát alkalmaz és segíti a hiányzó nyitási funkciók részleges helyreállítását. A csapat célja, hogy a teljesen személyre szabható eszköz segítségével a betegek a lehető leghamarabb visszanyerjék az elérhető legmagasabb életminőségüket.

A Headstart programban idén az EIT Health 89 egészségügyi vállalkozást támogatott Európában, köztük 17 csapatot a mérsékelt innovációs potenciállal rendelkező régiókból. Ebben az évben a szervezet a versenyben egy különálló kategóriát hozott létre, amelyben olyan start-upok jelentkezését várta, amelyek termékei és szolgáltatásai segítik a koronavírus visszaszorítását és kezelését Európában.

Ilyen, a koronavírus elleni küzdelmet segítő megoldás a magyar nyertes csapat,

az előző évi InnoStars Awards döntős Sineko Global találmánya is, a határokon átívelő, mesterséges intelligencián alapuló strukturált riportálási rendszerrel rendelkező Graid szoftver, ami radiológusok számára lehet nagy segítség a jövőben.

A megoldás lehetővé teszi a radiológiai eredmények gyors és egyszerű megosztását.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!