Pedig ígérték

2019.12.20. 11:43

Kiderült: most is tovább követ a Facebook, hiába kapcsoljuk ki

Amerikai szenátorok kérdésére válaszolva ismerte be a közösségi média óriásvállalata, hogy nem hagyott fel a kíváncsiskodással.

Global activists of Avaaz, set up cardboard cutouts of Facebook chief Mark Zuckerberg, on which is written "Fix Fakebook", in front of the European Union headquarters in Brussels, on May 22, 2018, as they call attention to what the groups says are hundreds of millions of fake accounts still spreading disinformation on Facebook. - Advocacy group Avaaz is calling attention to what the groups says are hundreds of millions of fake accounts still spreading disinformation on Facebook. Facebook chief will say sorry to the European Parliament on May 22, 2018, pledging that the social media giant has learned hard lessons from a massive breach of users' personal data. Facebook admitted that up to 87 million users may have had their data hijacked by British consultancy Cambridge Analytica, which worked for US President Donald Trump during his 2016 campaign.

Forrás: AFP

Fotó: John Thys

A törvényhozók még a múlt hónapban tették fel kérdéseiket, amire válaszolva most ismét kibukott:

akkor is képes a Facebook felmérni a tartózkodási helyünket, ha kikapcsoltuk.

Tehát hiába kapcsoljuk ki szoftveresen a helymeghatározást: a Facebook követ.

." target="_blank" rel="noopener noreferrer">@Facebook admits it. Turn off “location services” and they’ll STILL track your location to make money (by sending you ads). There is no opting out. No control over your personal information. That’s Big Tech. And that’s why Congress needs to take action https://t.co/R1LuLcP1LP

A szenátorok úgy vélik, az emberek döntését a magánéletük vonatkozásairól – például, hogy ne derüljön ki folyamatosan, hogy hol tartózkodnak – tiszteletben kell tartania a közösségi oldalnak. Mert tudnunk kell ellenőrizni, hová kerülnek az adataink.

Ehhez képest a Facebook üzleti érdekei megkívánják, hogy minél pontosabban tudják meghatározni, éppen hol tartózkodunk, hiszen így lehet minél pontosabb és hatékonyabb hirdetésekkel ellátni a felhasználót.

Így aztán, ha a helymeghatározás a mobilon kikapcsolt állapotban van, akkor is ismerik az eszköz IP-címét, tartózkodási helyét.

A Facebook szerint ez a helymeghatározás sem elég pontos, de szükségük van rá. Segítségével elkerülhető, hogy a felhasználó mondjuk nem abban a városban lévő bolt hirdetését kapja, ahol éppen tartózkodik. Ezen kívül a közösségi oldal az adatok birtokában védelmezheti is felhasználóit például a hamis, megtévesztő információkkal szemben.

A szenátorok úgy gondolják, a Kongresszusnak ebben az ügyben lépnie kell.

A Facebookról legutóbb a Forbes szerint tegnap, december 19-én szivárgott ki 267 millió felhasználó személyes adata, neve, telefonszáma. Előtte, novemberben a Data Viper hívta fel a figyelmet arra, hogy egymilliárd ember személyes infomációi váltak bárki által elérhetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!