Végül letették

2021.05.28. 14:14

Komoly navigációs hibába futott a marsi helikopter

Hatodik útján időzítési navigációs hiba miatt nehezen volt kormányozható, ide-oda billegett a NASA Mars-helikoptere.

Forrás: NASA

Az Ingeniuty nevű minihelikopter irányításával ez volt az első nagyobb probléma azóta, hogy múlt hónapban megkezdte repüléseit a Marson. A kicsiny járművet sikerült biztonságban talajra tenni. A hiba kijavításán több napot dolgoztak a szakemberek – közölte csütörtökön a NASA bolygókutató központja, a Jet Propulsion Laboratory.

A bajok egy perccel a helikopter múlt szombati felszállása után keletkeztek, amikor már tíz méter magasban volt.

A fedélzeti kamera nem regisztrálta a navigációs rendszerben az általa rögzített számos felvétel egyikét, ezáltal kiiktatta az időzítési kapcsolódási rendet és megzavarta a járművet a helyzetét illetően.

NASA’s Ingenuity Mars helicopter suffered an anomaly during its 6th flight but landed safely!

— Everything Space (@totalspace360) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">May 27, 2021

A helikopter előre és hátra billegett mintegy 20 fokot dőlve, és energiafogyasztási zavarok léptek fel – közölte Havard Grip, a helikopter földi főpilótája.

A stabilitás biztosítására beépített biztonsági rendszer működésbe lépett,

a helikopter öt méterre a kijelölt leszállási helyétől landolt – tette hozzá.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10x10 méteres területen, a Wright Brothers Field névre keresztelt „űrrepülőtéren”.

A Perseverance marsjáró feladata olyan kőzetmintákat gyűjteni, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalhatnak a bolygó múltjából. Ezalatt azokra az adatokra és felvételekre fog támaszkodni, amelyeket a helikopter gyűjtött és készített.

Borítóképen a magasban megbillent Ingeniuty felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!