Szájkarate avagy kiberháború

2019.02.27. 12:19

Lekapcsolták az internetről az orosz trollgyárat?

Kétségbe vonta a Kreml szóvivője az orosz trollgyár elleni amerikai kibertámadásról szóló washingtoni sajtójelentést.

„Nem tudom, mennyire hitelesek azok az adatok, amelyekre ez az újság (a The Washington Post) hivatkozik. Mivel a hivatkozások névtelenek, óvatosan kell hozzájuk viszonyulni” – mondat Peszkov.

A The Washington Post hírszerzési forrásokra hivatkozva azt állította, hogy az amerikai kibervédelmi parancsnokság Donald Trump amerikai elnök utasítására a tavaly őszi félidős választások napján blokkolta az Internet Research Agency (IRA) elnevezésű, szentpétervári orosz trollgyár internet-hozzáférését, és ezzel leállította tevékenységét.

A lap szerint a Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasának nevezett Jevgenyij Prigozsin oligarcha által működtetett létesítményt november 6-án kapcsolták ki a kibertérből.

Az Egyesült Államokban Prigozsint és az IRA több munkatársát a 2016-os amerikai elnökválasztásba való beavatkozással vádolták meg.

Peszkov egyúttal azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok területéről folyamatosan „hatalmas mennyiségű kibertámadás” indul ki orosz szervezetek, valamint fizikai és magánszemélyek ellen.

Elismerte, hogy „valószínűleg lehetséges” az oroszországi internetet amerikai területről befolyásolni, és rámutatott, hogy az orosz parlament pontosan az ilyen fenyegetések hatására dolgozik

a „szuverén internet” létrehozását célzó törvénytervezeten.

Hangsúlyozta, hogy a törvénytervezet semmiképp sem Oroszország elszigetelését, hanem a világhálóról való lekapcsolására irányuló törekvések megakadályozását célozza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!