MOST Fórum

2019.12.01. 18:00

Merre vezet az út a homo sapienstől a homo digitalisig?

Technológiai, kulturális, esetleg evolúciós átalakulást jelent az emberiség életében a digitalizáció? Hogyan válnak életünk részévé a gigahálózatok által életre hívott lehetőségek, az öntanuló algoritmusok, a genetikailag programozott biológiai rendszerek vagy épp a nano gyárak?

Forrás: Telekom

Ilyen kérdéseket vetett fel a legújabb, évadzáró MOST Fórum, amelyen a résztvevők ezúttal interaktív kiállításon abba is bepillantást nyertek, milyen eszközökből épül fel a gigabites hálózati infrastruktúra, amely a digitális világ vívmányait biztosítja.

A Fórum célja, hogy feltérképezze és otthonossá tegye az új környezetet, mely napról napra egyre inkább meghatározza életmódunkat. Vajon valóság lesz-e az, amit ma elképzel az emberiség a sci-fi alkotásokban? Milyen lesz az emberiség digitális új élete 10 vagy 50 év múlva?

A Telekom innovációs rendezvénysorozatán a Kiss Imi YouTuber által megnyitott kiállításon bárki kipróbálhatta, hogy működik egy élő 5G hálózat, és képet kaphatott arról, mi mindenre van szükség 5,3 millió mobil, 1,3 millió vezetékes hang előfizető vagy éppen a vezetékes internet piacának közel negyven százalékának kiszolgálásához.

A fejlett technológiák átalakítják az egészségről alkotott nézeteinket, de az számít, hogy

kulturális átalakulás zajlik, nem csak technológiai

– mondta dr. Meskó Bertalan orvos-jövőkutató annak kapcsán, hogy a mindennapi életünkbe szervesen beépülnek majd a digitális szolgáltatások és lehetőségek sokfélesége. A beszélgetés résztvevői szerint ez a változás jól jellemezhető azzal a mondattal, hogy a homo sapiens után a homo digitalis lesz a következő korszak emberének neve.

„Megérkeztünk egy új világba, ahol tanuló algoritmusokkal, önjáró gépekkel, genetikailag programozott biológiai rendszerekkel, nano gyárakkal és hasonló őrült technológiákkal kell együtt élnünk. A szemünk láttára vált a science fictionből science fact” – mondta Frankó-Csuba Dea, innovációs coach, több neves tudományos intézet munkatársa.

„Nem a mesterséges intelligencia fogja elvenni az emberek munkáját.

A mesterséges intelligenciát használó emberek fogják elvenni a mesterséges intelligenciát nem használó emberek munkáját”

– mondta Szertics Gergely, a Mesterséges Intelligencia Koalíció vezetője. A hálózat, valamint a klasszikus távközlési szolgáltatások fontossága olyanná válik, mint a levegő és az ivóvíz: természetes és éltető. Olyan kincs, amelyből sok van, de amellyel okosan kell gazdálkodnia az emberiségnek.

„A telekommunikáció átalakul, a végfelhasználók ügyfélből haszonélvezőjévé válnak a rendszernek, míg az ügyfelek üzleti szereplők lesznek. Az infrastruktúraépítés háttértevékenységgé válik, a klasszikus távközlési termékek pedig komplex megoldások részeként köszönnek vissza” – utalt a hálózati kiállításra Wéber Mátyás, a KPMG menedzsere.

„Ma már nem az a kérdés, hogy használjuk-e az internetet, hanem az, hogy mire. A digitalizáció és a hálózatok átírják a hétköznapjainkat. Általuk ma már a világ alkalmazkodik a mi igényeinkhez és nem fordítva: a hálózat révén tudjuk távolról is menedzselni a kapcsolatainkat, az életünket, az eszközeinket, akár az otthonunkat is – ez a connectivity élmény” – tette hozzá Szilas Gábor, a Telekom Connectivity Tribe szakértője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!