Mutatunk megoldást

2020.02.19. 11:48

Meztelen képekkel zsarolják? Ne váljon áldozattá!

Vészesen terjed a szexuális zsarolás, a bosszúpornó legújabb változata: kiskorúakat és felnőtteket is érinthet.

Forrás: Shutterstock

Ijesztő lehet, mikor valaki olyan levelet kap, amelyből kiderül, a levél írója tudja, felnőttoldalakat néz. Hogy teljes legyen a riadalom, a zsaroló esetleg még azt is közli a magát érintve érzett felhasználóval, hogy a számítógép kamerájával rögzítették, mit csinált a szexuális tartalmak nézése közben. A levél szerint

„tudjuk a címedet, tudjuk a jelszavad, tudjuk, mit nézel”.

Azt írják, hogy a felhasználó fájljait titkosították, s csak akkor engedik meg a saját számítógépéhez való hozzáférést, ha váltságdíjat fizet.

Fotó: Shutterstock

Ez a rémítgetés évek óta megy, a szexuális tartalommal való fenyegetés, a sextortion legújabb változatában azonban az áldozatot nem arra kötelezik, hogy hitelkártyával vagy bitcoinban fizessen –utóbbira mifelénk amúgy keveseknek van lehetősége –, hanem az Emsisoft szerint a kiszemeltet

arra szólítják fel, hogy saját magáról küldjön meztelen képeket.

A rémült áldozat kapkodni kezd, s bár arra ritkán kerül sor, hogy csakugyan meztelen képekkel mentse magát, de az viszont gyakran előfordul, hogy félelemében megnyitja a csatolt fájlokat, s

éppen a csatolmányok megnyitásával, linkre kattintással kerül vírus a számítógépre, mobilra.

Jó tudni, hogy a fenyegetés az esetek döntő többségében puszta blöff, a zsarolónak semmilyen adat nincs a kezében: az ilyen levelet nem szabad megnyitni, semmilyen formában nem kell válaszolni rá. Zsarolóval ne tárgyaljunk, ahogyan egy terroristával sem.

Mit tegyünk, ha mégis megnyitottunk egy csatolmányt, vagy a levélben lévő, fertőző linkre kattintottunk?

A támadó nagy valószínűséggel olyan kártevőt használt, ami a számítógép fájljainak titkosítására is alkalmas, de még elérhetőek a PC adatai. Szerencsére

az Emsisoft kifejlesztett egy ingyenes dekódoló eszközt,

amely felszabadíthatja a gép fájljait anélkül, hogy fizetni – vagy képeket küldeni – kellene. Ha már megesett a baj, itt, az Emsisoft letöltési oldalán beszerezhetők az említett zsarolófájlhoz a dekódolók.

Nem szabad fizetni, sem pénzzel, sem meztelen képek küldésével. Ha valaki hajlandó kompromittáló fotókat adni a rendszer zárolásával fenyegető hackereknek, mi akadályozza meg őket abban, hogy a jövőben ismét zsarolják?

A legbiztosabb megoldás a számítógép adatainak, fájljainak rendszeres mentése felhőbe, vagy külső tárolóeszközre, amelyekről vírustámadás, vagy más baj esetén a gép formázása és a Windows újratelepítése után minden visszakerül a felhasználó tulajdonába – ingyen, botrányok nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!