Veszélyes játszma

2019.06.17. 06:00

Nagyon rá lehet fázni ezekkel a hamisított videójátékokkal

Gyakran a hivatalosan ki sem adott, csábító csemegéket is ingyen lehet beszerezni. A nem kívánt mellékhatásokkal együtt.

Napjainkban a világ népességét tekintve tízből egy ember játszik online valamilyen játékot. Most új fenyegetéssel kell szembe nézni: a márkás játékokat rosszindulatú szoftverek álcázott terjesztésére használják.

A legnépszerűbb videójátékok közül sok digitális terjesztési platformokon található, melyek nem mindig érzékelik, hogy a feltöltött szoftverfájlok törvényes játékok vagy rosszindulatú szoftvereket rejtenek.

Legtöbbet a Minecraft-ot támadják,

a játéknak álcázott kártékony szoftverek egy év alatt a támadások mintegy 30 százalékát tették ki, és ez több, mint 310 ezer felhasználót jelent.

A második helyen a GTA 5 volt, több mint 112.000 felhasználóval, a Sims 4 pedig a harmadik helyen 105.000 megtámadott játékossal.

A Kaspersky kutatói megfigyelték, hogy a kiberbűnözők még ki nem adott játékoknak álcázott kártékony szoftverek letöltésére is próbálták rávenni a felhasználókat.

Legalább tíz kiadás előtti játékot találtak, ezeknek 80 százalékát a FIFA 20, a Borderlands 3 és az Elder Scrolls 6 tette ki.

Ahogy a biztonsági kutató látja

„Már hónapok óta látjuk, ahogy a bűnözők a szórakoztatóiparon keresztül támadnak meglepetésszerűen a felhasználókra – legyenek azok népszerű TV-műsorok, a legjobb filmek bemutatói vagy éppen népszerű videojátékok. Ez könnyen megmagyarázható – az emberek kevésbé éberek, ha csak pihenni és szórakozni akarnak.

Ha meg sem fordul a fejükben, hogy évek óta szórakozásra használt programjaikon keresztül megtámadhatják őket, akkor a támadóknak nem kell különleges eszközöket használni ahhoz, hogy célba érjenek. Arra biztatunk mindenkit, hogy maradjanak éberek, kerüljék el a megbízhatatlan digitális platformokat és gyanús ajánlatokat, telepítsenek biztonsági szoftvert, és futtassanak rendszeresen biztonsági ellenőrzést a játékhoz használt összes eszközön.” – mondta Maria Fedorova, a Kaspersky kutatója.

Több mint 900 ezer felhasználót támadtak meg

egy év alatt álvideójátékokba rejtett kártevő szoftverek 2018. június elejétől 2019. június elejéig.

Íme a Kaspersky javaslatai, hogyan kerülheti el a bajt:

• Csak hiteles, bevált szolgáltatásokat használjon.

• Különös figyelmet kell fordítani a weboldalak hitelességére. Ne látogasson el olyan weboldalakra, amelyek lehetővé teszik a videojátékok letöltését, amíg nem biztos abban, hogy azok jogszerűek, és URL-jük „https” -sel kezdődik. A weboldal eredetiségénél mindig ellenőrizze az URL formátumát és a helyesírását is, mielőtt megkezdi a letöltést.

• Soha ne kattintson gyanús linkekre, például olyanokra, amik a játékok kiadás előtti letöltését ígérik.

• Használjon megbízható biztonsági megoldást az átfogó védelem érdekében és a különböző veszélyek ellen, például a Kaspersky Security Cloud-ot.

Borítóképen a még meg sem jelent Borderlands 3

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!