Pénz beszél

2018.12.27. 12:09

Nem nyughat, kriptovalutával újrázik a Facebook

Megbízható, ám névtelen forrásra hivatkozik a Bloomberg, mikor azt írja, hogy Facebook kriptovalutát fejleszt a tulajdonában lévő WhatsApp számmára.

Kép: Shutterstock

Mi is az a kriptovaluta?

Leginkább a Bitcoin jut az ember eszébe, ha kriptovalutáról hall.

Leegyszerűsítve a kriptovaluták olyan digitális fizetőeszközök, amelyek legfőbb előnye – és hátránya – a hagyományos bankrendszer szinte teljes kihagyásán alapul. Szemben azokkal, teljesen decentralizált, blockchain technológiát használ: nincs központja. Emiatt is, aki időben reagál, hihetetlen nyereségeket érhet el az adásvételével, ellenben pillanatok alatt óriásiakat bukhat is.

Bizonyos Satoshi Nakamoto álnéven hozta létre az első kriptovalutát, amit hazánkban is, másutt is, azóta hol eltűrnek, hol tiltanak, hol támogatnak.

Az első budapesti Bitcoin váltására alkalmas elsõ bankautomata bemutatója 2014. augusztus 25-én. (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Még év elején – mikor a legtöbbet cikkeztek róla –, hihetetlen hullámvasutat járt be a virtuális pénz. Január elején még 14 ezer dollár fölött jegyezték, bátor befektetői pillanatok alatt gazdagodtak belőle. A hónap második felében aztán rohamosan esett az értéke, február elején például 7600-on állt. (Régi szép idők, mondhatnánk most.)

Ami a friss adatokat illeti, alább a Napi árfolyam képe az utóbbi napok lehangoló ingadozásáról (a régebbiek is fellelhetőek):

Hogy jön ide a Facebook?

A hatalmas kilengésekkel járó bevételek természetesen izgatják a közösségi oldalt. Mark Zuckerberg 2018 elején – kilencedik éve szokás szerint közzétett újévi fogadalma szerint – még „szerette volna magát mélyebben beleásni a kriptotémába”, és azon morfondírozott, hogy „hogyan fordíthatnánk azt javunkra a szolgáltatásainkban”.

Aztán egy hét múlva közölte, hogy új stratégiája szerint megtiltja minden felületén a kriptovaluta-reklámokat.

Mark Zuckerbergtől megszokhattuk az ilyesmit. Talán még néhányan emlékeznek rá, hogy 2015 végén milyen könnyes volt a világ szeme, mikor újszülött lányukhoz írt nyílt levélben feleségével, Priscilla Channal bejelentette, hogy részvényeik 99 százalékáról, azaz 45 milliárd dollárról lemondanak, s azt a világ jobbítására, egészségügyre, oktatásra, internet-hozzáférésre és közösségépítésre fordítják.

Aztán hamarosan kiderült, hogy pénz valójában nem karitatív alapítványba, hanem egy adómegkerülésre alkalmas cégbe, úgynevezett LLC-be folyik.

Mellesleg: a Samsungot is érdekelte a dolog

Hogy a Samsung óriásvállalat belép a bitcoin-üzletbe, 2018 elején hivatalosan is megerősítették. A Samsung kifejezetten olyan chipek gyártásába fogott, amelyek a kriptovaluták, például a bitcoin vagy az ethereum „bányászatát” támogatják.

(Itt olvasható például egy leírás a sok közül a bányászatról.) A számítógépek bányásznak, azaz a háttérben olyan matematikai feladatokat látnak el, amelyek pénzt állítanak elő a tulajdonosaiknak.

Illusztráció: Shutterstock

Megint kezdi a Facebook

Mint írtuk, úgy fest, a Facebook továbbra sem tesz le a kriptovaluták kínálta óriási üzleti lehetőségről.

A komolyan vehető Bloomberg karácsony előtt megszellőztette, olyan valuta készítésén dolgozik a közösségi oldal, amelyik lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a Whatsapp üzenetküldőbe (a Whatsapp a Facebook tulajdona) építve keresztül pénzt küldjenek egymásnak.

A kísérleti bevezetést Indiában tervezik – hogy, hogy nem, ebben a hatalmas országban van a legtöbb, mintegy 200 millió Whatsapp felhasználó. Ezúttal olyan stabil (stabilabb?) virtuális pénzt akarnak használni, aminek árfolyama a dollárhoz kötött: ez a stablecoin.

A Facebook sokat nem árult el a tervről:

„Mint sok más vállalat, a Facebook is vizsgálja, hogyan lehet kihasználni a blockchain technológia erejét” – nyilatkozta a cég szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!