Digitális mezőgazdaság

2019.11.20. 15:22

Okostelefonnal méri a marhák súlyát egy magyar fejlesztés

Óriási megtakarítást tesz lehetővé az állattartóknak és a stressztől is megkíméli a marhákat az AgroNinja okosmérlege.

Forrás: AgroNinja/ Facebook

Csupán egy fotóra van szükség, hogy lemérjék egy marha testtömegét, tudta meg a Mandiner. Az AgroNinja kereskedelmi igazgatója, Boromisza Gergely elmondta, hogy okosmérlegükkel egyből a külpiacokon startoltak.

Bár nem mondható, hogy el lennénk maradva az agrárium digitalizációjában a nyugathoz képest, de a pénzügyi lehetőségeink szerényebbek, mondta.

Általában a legkevésbé digitalizált szektorról beszélünk, ami nagyon hagyománykövető, ezért lassabban mozdul a piac. Azzal kell megküzdeni, hogy el kell fogadtatni e technológiákat, hiszen e szektorokban dolgozó emberek, cégek, gazdálkodók nem szoktak ehhez hozzá.

Szerinte mindenki szeretné a hatékonyságot növelni, a kérdés ennek a mikéntje,

az agráriumban pedig hajlamosak a hagyományosabb megoldások felé tekinteni.

Az IT-eszközök vagy a menedzsment-szoftverek használata még kevésbé jellemző, de cél, hogy a kimutatásokat, a tervezéseket vagy épp a súlymérést is digitális technológiákkal valósítsák meg.

A cég alkalmazása már elérhető a Google Play áruházban, viszont az alkalmazáshoz szükséges egy hardver is, amelyet a mobilhoz kell csatlakoztatni, illetve magára a szoftver használatára elő kell fizetni.

A hatékonyság növelése nélkül egy vállalkozás az olcsóbb termelésből fakadó piaci előnyét is el fogja veszteni, mert nem az olcsóság, hanem a hatékonyság az, ami hosszú távon a felszínen tart egy vállalkozást – mutat rá a cikkben az AgroNinja igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!