Feljegyzi, mit látnak

2019.08.14. 06:00

Rosszindulatú sextortion a felnőtt videókat nézőket – nézi

Mindenki tudja, hogy az interneten figyelő szemek próbálják kísérni minél több mozdulatunkat. De ezúttal másként sértik a magánéletet.

A webes technológiák többsége gondosan figyeli a felhasználó tevékenységét. Szerencsésebb esetben csak azért, hogy jobban megismerje az igényeit, javasoljon tartalmakat, minél pontosabban célzott termékeket és szolgáltatásokat értékesítsen neki.

Néhány intim területet azonban jobb lenne titokban hagyni, mert a kíváncsiskodás vége könnyen zsarolás vagy még annál is rosszabb fordulat lehet.

Rögzíti a felnőtt videókat nézőket

A ZDNet szerint az ESET antivírus-fejlesztő új, hatalmas kártevő-törzset fedezett fel, amely spam és adathalász e-mailek útján terjed Windows számítógépeken.

Legrémesebb tulajdonsága egy titkos képernyő-felvételi funkció telepítése, amely addig várakozik, amíg az áldozat valamelyik felnőtt webhelyre látogat, majd elindítja önmagát, és rögzít minden történést.

Eddig Franciaországban tapasztalták a működését, innét a neve, Varenyky: Spambot á la Française. Varenyky-t először idén májusban észlelte az ESET.

Spammel terjed a számítógépeken

A Varenyky mögött álló csoport spam e-maileket használ, amelyek megfertőzik a gazdagépet, majd továbbküldik a malware vírust.

Korábban a kutatók leginkább olyan átverős e-maileket csíptek fülön, amelyek valamilyen, az alábbi képen láthatóhoz hasonló okostelefon-promócióra mutató linkeket reklámoztak.

Július végén azonban a Varenyky már szexuálisan zaklató leveleket is küldött: azt állítva,

feljegyezték, hogy a felhasználó mikor, milyen felnőtt oldalon pontosan mit nézett meg.

A rosszindulatú program az ESET kutatói szerint tartalmaz egy kódot, amely a „sexe” szó felbukkanását figyeli, s az Fmpeg segítségével rögzíti a felhasználó képernyőjét.

A rögzített videót ezután elküldik a malware előállítójának Tor hálózaton található szerverére.

Az ESET meglátása alapján a kártevő Varenyky még mindig fejlesztés alatt áll, mivel egyre újabb funkciókat adnak hozzá, s gyors ütemben távolítják el a régieket.

Mit akarnak kezdeni az adatainkkal?

Hogy jót a hackerektől nem várhatunk, az biztos, de egyelőre még a kutatóknak sem világos, pontosan mit akarhatnak.

Meglehet, hogy a jövőben a Varenyky csapata megpróbálja majd pénzért zsarolni az áldozataikat a felnőtt oldalakon tett látogatásuk rögzített felvételeivel. Amihez végül is meg lesznek az eszközeik, mert a rosszindulatú program kiszedi a felhasználóneveket és jelszavakat a megfigyelt számítógépből (a böngészőből és az e-mail kliensből), s továbbítja a szerverükre.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!