Járvány

2020.03.30. 12:28

Számítási kapacitásuk javát adják a járvány elleni küzdelemre

Több ezer processzort és több terabájt memóriát ajánl fel a SZTAKI és a Wigner FK a kutatóknak.

Forrás: Shutterstock

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) tagjai, a SZTAKI és a Wigner kutatóközpont – a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) támogatásával – úgy döntött, felajánlja az általuk üzemeltetett, kutatási célokra korábban létrehozott MTA Cloud számítási felhőt, benne saját számítási kapacitásukkal a járvány elleni küzdelemre.

A SZTAKI első körben csatlakoztatta gépeit a Folding@Home (itt írtunk róla: Bárki segíthet a vírus ellen küzdeni, ha van számítógépe) nemzetközi kutatási projekthez és közösségi számítási platformhoz, ahol már futnak olyan feladatok, amelyek eredményei kifejezetten a járvány megállítását szolgálhatják.

Az első projektek arra keresik a választ, hogy a koronavírusok hogyan kapcsolódnak az úgynevezett ACE2 receptorhoz.

A Wigner Adatközpontban eddig is több, nagy biztonságú adatkezelést megkövetelő orvosi projekt futott, így az intézmény megfelelő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy a hazai víruskutatási és genom-szekvenálási erőfeszítéseknek megbízható információtechnológiai támogatást nyújthasson.

Az intézetek szakértői várják olyan magyar kutatók, kutatócsoportok jelentkezését, akik a vírussal vagy a járvánnyal foglalkoznak, és számítási kapacitásra lenne szükségük.

Ugyanekkor a HP pedig több 3D tervet tesz ingyenesen elérhetővé az alkatrészgyártás felgyorsítása érdekében.

A HP és digitális gyártási közössége a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségek kihasználásával járul hozzá a koronavírus-járvány elleni harchoz. A 3D nyomtatással foglalkozó csapatok a rendelkezésre álló technológiát, tapasztalatot és gyártási kapacitást arra használják fel, hogy a vírus elleni védekezéshez szükséges alkatrészeket készítsenek.

Tájékoztatásuk szerint világszerte már több mint ezer darab, 3D nyomtatással készült elem jutott el a vírus ellen küzdő kórházakba. Az első jóváhagyott és legyártott eszközök között megtalálhatók védőmaszkok, arcvédő pajzsok, maszkrögzítők, orrtisztítók, higiénikus ajtónyitók és lélegeztetőgép-alkatrészek is.

A HP és partnerei

rövidesen ingyenesen letölthetővé teszik számos olyan alkatrész jóváhagyott tervét, amelyeknek összeszerelése egyszerűen házilag is megoldható,

közben pedig várják azon 3D tervezők ötleteit és applikációit, akik szeretnének a koronavírus elleni harcban részt venni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!