Olaszországban

2021.05.04. 09:40

Szigorúan korlátoznák a gyerekek okostelefon-használatát

A tizenkét éven aluli gyerekek okostelefon- és tablethasználatát korlátoznák egy olasz törvényjavaslat szerint.

Forrás: Shutterstock

Egy képviselőcsoport nyújtotta be a parlamentnek a tervezetet, mely azt is tartalmazza, hogy a szülők, akik vétenek az előírások ellen, 300 és 1500 euró (108 ezer – 540 ezer forint) közötti bírságra számíthatnak.

A javaslat

teljesen megtiltja az elektromos kommunikációs eszközök használatát az első három életévben.

Háromtól 12 éves korig időbeli korlátozással, kizárólag felnőtt felügyelete mellett lehetne okostelefonozni és tabletezni – írta az Il Tempo online kiadása.

Négytől hatéves korig napi egy órát, hattól nyolcéves korig legfeljebb három órát, nyolc és 12 éves kor között maximum négy órát lehetne a készülékek monitora előtt tölteni a törvényjavaslat szerint.

A tervet többek között Lorenzo Fioramonti volt oktatási miniszter írta alá, aki nemrég

az iskolások zsebében lévő okostelefonokat fegyvereknek nevezte.

Az elektromos eszközök használata tanulási problémákhoz, beszédfejlődési nehézségekhez vezet – érveltek a tervezetet benyújtó képviselők.

A készülékek számlájára írhatók többek között a koncentrációs zavarok, az agresszivitás, a hangulati ingadozások és az alvási nehézségek. „Meg kell akadályoznunk, hogy a holnap felnőttjei egy sor olyan betegséggel éljenek együtt, melyeket az elektromos eszközök korlátlan használatával függenek össze” – olvasható a tervezetben.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!