Nem biztos, hogy kutya

2019.03.06. 13:45

Találja ki, melyik fotót készítette mesterséges intelligencia!

A számítógép generálta képek mára annyira meggyőzően valóságosak lehetnek, hogy senki sem tudhatja biztosan, élő személyt, vagy sohasem létezettet ábrázolnak.

Fotó: Shutterstock

Az interneten senki sem tudja, hogy kutya vagy

Ez a képaláírása Peter Steiner 1993-ban, az internet hőskorában, a The New Yorker oldalán megjelent karikatúrájának.

Az interneten senki sem tudja, hogy kutya vagy (Grafika: Peter Stein)

Steiner valószínűleg sohasem gondolta volna időközben mémmé vált rajzáról, hogy ennyire igaz lesz.

Alább látható néhány fotó: találjuk majd ki, melyik a valódi!

Érdemes megtanulni a számítógép előtt ülő kutya leckéjét: egy digitális csatornán felbukkanó valaki csakugyan bárki és (mostanság bármi) lehet.

A neves színész netán csak egy, a szomszéd ház számítógépe előtt kuporgó gyerek, aki kuncogva ver át mindenkit; a csinos, flörtölni vágyó tizenéves lány esetleg idős katonatiszt, az afrikai ország segítséget kérő, szerencsétlen trónörököse pedig mindössze egy ócska csaló.

Manapság nyugodtan feltételezhetjük, nemhogy csaló: nem is létezik

Mint a deep fake-ről szóló, itt olvasható cikkünkben mi is megírtuk, egy jobban felszerelt otthoni számítógépen némi gyakorlással elsajátíthatók azok a programok, amelyekkel mondjuk az ismert színésznő arcát illesztik mozgó, akcióban lévő pornóvideós testére.

Netán politikussal kifogástalan ajakmozgással, saját hangján mondatnak el olyan mondatokat, amelyek tőle sohasem hangzottak el, vagy ha kell, látszatra tökéletes táncost faragnak a botlábúakból.

A leghatékonyabban azért még mindig fényképpel vernek át minket

Míg a szövegekkel és a felhasználói nevekkel kapcsolatban némileg távolságtartók is vagyunk, a képek olyan hiteleseknek tűnnek. Mintha egy fotón kétségkívül legalább valakinek kellene lennie.

De nem.

Az alábbi képek egyikét mesterséges intelligencia készítette, azaz sohasem létező személyt alkotott a gép, a másik valós személyt ábrázol. Melyiket alkotta az MI?

És az alábbiak közül melyik az igazi és melyiket generálta az előzetesen összegyűjtött adattömegéből a mesterséges intelligencia? Előbb válaszoljunk magunknak, aztán lefelé görgetve az oldalt, megtaláljuk a megfejtést.

Sikerült kitalálni?

Az első és a második párosból is a baloldali a valóságos személy, a jobboldalit gép kreálta.

Az alábbi képeken ellenben kizárólag számítógépes program generálta hamisítványok láthatók.

Nézhetünk további, számítógép készítette és valós képeket, olvashatunk a jelenségről a Which Face Is Real oldalon, ahonnét a fenti képek származnak.

Egyáltalán nem játékról van szó.

Némi óvatosság és a Google kicsit segít

A számítógépek gyorsan fejlődő tanulási algoritmusai egyre tökéletesebb látszatokat tudnak teremteni, a csupán digitálisan megjelenő személyek közléseit egyre óvatosabban célszerű kezelni.

A magánéletben, a hétköznapokban azért még van segítségünk. Jól jöhet a kicsit feledett, értékelendő eszköz, az ide kattintva fellelhető Google Képkereső.

(Csak első ránézésre azonos a megszokott Google keresővel, ennek a címe: https://images.google.com)

A társkeresőn, internetes fórumon, chaten bejelentkezők fotóját a számítógépen egyszerűen tallózzuk be a keresőbe és a Google már el is fecsegi, ha más személy arcával jelentkezik be valaki.

A módszer korántsem tökéletes, inkább előszűrőnek alkalmas, hogy a kezdő hazudozókat azonosíthassuk. Vagy jobb esetben kiderüljön, az illető valós személy, őt ábrázolja a kép, csak egy tíz éve készült fotón.

De ez már egy másik régi történet.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!