Gyorsabb és pontosabb

2019.02.02. 13:11

Új 3D-s nyomtatási eljárással készült el a híres szobor mása

A hagyományos háromdimenziós nyomtatáshoz képest gyorsabban és pontosabban képes elkészíteni mindenféle tárgyat az az új 3D-s nyomtatási eljárás, amelyet a Kaliforniai Egyetem kutatói fejlesztettek ki. 

Visitors look at the restored statue "The Thinker" by Auguste Rodin at the Singer Laren museum on January 28, 2011. Rodin’s The Thinker, along with six other bronze statues, was stolen from the museum in 2007 and was recovered two days later seriously damaged. The restored sculpture returned at the Singer Laren museum for a public exhibition which will be held from January 28 to May 22, 2011. AFP PHOTO / ANP / TOUSSAINT KLUITERS netherlands out - belgium out (Photo by TOUSSAINT KLUITERS / ANP / AFP)

Forrás: AFP / ANP

Fotó: TOUSSAINT KLUITERS

Az amerikai kutatók egy hagyományos vetítő és egy fényre megkeményedő folyadékot tartalmazó forgó konténer segítségével alig egy perc alatt képesek voltak megalkotni Auguste Rodin világhírű szobra, A gondolkodó kicsinyített mását.

A hagyományos 3D-s nyomtatók vékony rétegek egymásra rakásával készítenek tárgyakat. Az eljárásnak vannak hátrányai, köztük az, hogy bizonyos formákhoz, mint például a boltívek, szükség van alátámasztásra a rések feltöltéséhez.

A Haiden Tayler vezette kutatócsoport új 3D-s nyomtatója, amelyet számítógépes axiális litográfiának neveznek, nem kíván megtámasztást, és nagyon sima felületű tárgyak előállítására képes.

Az adott tárgy nyomtatását a tudósok azzal kezdik, hogy három dimenzióban számítógépen vagy megrajzolják vagy szkennelik azt. Ezt átalakítják videofelvételek sorozatává, amelyek megmutatják, hogy különböző szögekből miként fest a tárgy. Egy vetítővel ezeket a felvételeket egymás után átlövik egy forgó üvegkonténerbe, amelyet sűrű, fényérzékeny polimerrel töltöttek meg. Amikor fény éri, megkezdődik a polimerizáció. Amint elkészült a tárgy, a fel nem használt anyagot kiöntik, majd újra felhasználják.

Ily módon az egy centiméter magas tárgyakat kevesebb mint egy perc alatt képesek elkészíteni, ami sokkal gyorsabb, mint a rétegek egymásra helyezésével készülő nyomtatás – olvasható a chemistryworld.com című hírportálon, amely videóval is illusztrálta az eljárást.

" width="640" height="360" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

A módszerrel olyan szerkezetek is elkészíthetők, amelyeket bonyolult vagy lehetetlen megalkotni hagyományos 3D-s nyomtatókkal.

A kutatók a laboratóriumban megalkották A gondolkodó szobor egy egycentis és egy négycentis mását, készítettek kicsiny hidat, fogmodellt is. A legnagyobb tárgy, amelyet eddig készítettek, tíz centiméteres, a legkisebb 0,3 milliméteres.

A szakemberek most azt tanulmányozzák, milyen és mekkora tárgyak készíthetők az új eljárással. Elsősorban dizájnerek számára készült mérethű modelleken, fogimplantátumokon és gyógyászati protéziseken gondolkodnak.

Borítókép: Auguste Rodin A gondolkodó című művét nézik látogatók egy hollandiai kiállításon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!