Vigyázat, csalás!

2019.01.17. 06:00

Új átverés terjed, megmutatjuk, mire kell figyelni

Sajnos működik, pedig nem több, mint egy szakállas, régi módszer. Csak egy kicsit megváltoztatták.

Közismert, hogy korántsem biztos, egy link mindig oda vezet, ahová gondolnánk. Mert bárki írhat egy URL-t (valami.hu), amire kattintva egészen máshová (valami.atveres.hu) oldalra jutunk.

Ellenőrzéshez elegendő a kérdéses linkre vinni az egérmutatót, s az internetes böngésző bal alsó sarkában szinte azonnal olvasható – még kattintás előtt! –, hogy ténylegesen hová is vezet az URL.

Aki ennyi figyelmet tanúsított, annak elvileg nem eshetett baja

Eddig.

A Twitteren hívja fel a figyelmet Phishing Phighter (@Paul_Walsh), hogy milyen egyszerű trükkel kábítják az interneten szörfölőket.

Allow me to make it a little easier for you kids. pic.twitter.com/xmTXiyL1Df

— Phishing Phighter (@Paul__Walsh) " target="_blank" rel="noopener">2019. január 10.

Példaként a MyEtherWallet oldallal mutatja be, hogy hányféle ékezettel, apró változtatással verik át a türelmetlenül kattintó felhasználókat.

Látható, az átverés egyszerűen annyiban új, hogy egy nem ékezetes magánhangzót kicserélnek ékezetesre, netán a betű másik alakját, különleges karaktert használnak. (A felhasználók jelentős része nincs tisztában vele, hogy ékezetes domainek léteznek.)

Tehát, ha a Facebook helyett mondjuk Facébook-ot látunk baloldalt lenn – ki veszi észre? Olyan kicsi az ékezet a gyakorlatban, hogy meg sem látjuk: talán piszkos a monitor.

Ennyi már éppen elegendő, hogy hamis oldalra jussunk.

Mit tehetünk védekezésül?

Türelem, mondja a szakember, legyünk óvatosak a linkekkel. Egy másodperccel több időbe telik, de kattintás előtt célszerű megnézni, pontosan mit is ír a bal sarok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!