Hirdetés

2021.12.23. 22:41

Új iparágakat hódít meg a Körber

A tulajdonos cégcsoporttal történő szorosabb integráció jegyében átalakította és bővítette gyártmányportfólióját a pécsi Körber. A korábban szinte 100%-ban dohányipari feldolgozó- és gyártóberendezéseket előállító üzem 2021 elején vette fel a Körber nevet, ezzel párhuzamosan pedig fokozta az együttműködést a cégcsoport további tagjaival. Ezáltal jelentősen megváltozott az üzem termékstruktúrája és fokozatosan általános gépgyárrá alakult: megkezdődött a gyógyszeripari, logisztikai vagy éppen csomagolástechnológiai gépsorok pécsi gyártása és összeszerelése.

Fotó: DOMJAN ENDRE

A váltás célja egyrészt a világpiaci kitettség csökkentése volt: a túlságosan szűk, dohányipari profilú gyár kifejezetten érzékeny volt a kereslet és az árak globális ingadozásaira. Emellett a portfólió bővítése lehetőséget nyújtott a pécsi szakemberek tudásának hatékonyabb kiaknázására, ami jótékony hatást gyakorolt az egész cégcsoport rugalmasságára és versenyképességére. Napirenden van a pécsi gyár továbbfejlesztése, hogy a vállalat valamennyi Körber-üzletág tervezési, gyártási és összeszerelési feladatait elvégezhesse.

A konszernen belüli együttműködés forgatókönyve a legtöbb esetben hasonló. Először a mérnökök és a konstrukciós szakemberek egyeztetnek egy adott gép gyártásának részleteiről, majd a forgácsolók, hegesztők, szerelők és egyéb szakemberek következnek. Ők vagy helyben, vagy a külföldi partnerüzemben sajátítják el a főbb gyakorlati tudnivalókat, utána pedig indulhat a pécsi gyártás. Számos komoly szaktudást és nagy precizitást igénylő berendezés, például gyógyszeripari ampullatöltő sor készült ilyen együttműködés keretében Pécsett.

A portfólióbővítés tapasztalatai rendkívül kedvezőek. Megnőtt az ügyfelek és a megrendelések száma, ennek köszönhetően javult a gyár kihasználtsága. A korábbi év világpiaci nehézségei után 2021-ben minden téren erősödtek a Körber pozíciói. A megrendelésállomány megugrása esetén a Körber konszern üzletágai egyre több berendezés gyártásába tudják bevonni a pécsi gyár mintegy ezer képzett és nagy tapasztalatokkal rendelkező mérnökét és szakmunkását, ami gyorsítja a vevők kiszolgálását, az elégedett vevők pedig újabb megrendeléseket jelentenek.

A váltásnak köszönhetően egyértelműen egy hosszútávon fenntartható növekedési pályára állt a Körber, ami garantálja az itt dolgozók munkahelyeinek stabilitását és a másfél évszázados pécsi gépgyártási tradíciók továbbélését.

Forrás: Borsos Zsanett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!