Egyéb

2005.03.07. 06:40

Csökken a fogamzásgátlók népszerűsége

Kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek depressziótól azok a nők, akik antibébi-tablettát szednek, mint akik nem – állapították meg ausztrál kutatók. Egy magyarországi felmérés szerint minden második nő elégedetlen jelenlegi fogamzásgátló módszerével.

Németh Zsuzsa

[caption id="" align="alignleft" width="197"] A tablettát szedő nők háromnegyede tartós kapcsolatban él
[/caption]A választáshoz legtöbben nőgyógyászuk segítségét kérik, és az orvos javaslata alapján döntenek a legmegfelelőbb védekezési módszerről. A Presolution Kommunikáció, az Astarte Alapítvány és a GfK Hungária Piackutató Kft. átfogó, a nők fogamzásgátlási szokásaival foglalkozó felmérése szerint a tablettát szedők háromnegyede tartós kapcsolatban él. 38 százalékuk férjezett, 27 százalékuk hosszabb ideje jár valakivel, 19 százalékuk élettársi kapcsolatot tart fenn. Minden második magyar nő hetente két–három alkalommal él szexuális életet. Húsz százalékuk heti 4–5 alkalommal vagy akár naponta ágyba bújik kedvesével. Vannak persze kevésbé aktív párok, akik havonta csak néhány alkalommal vagy még ritkábban szeretkeznek.

A kutatásban résztvevők negyede szívesen próbálkozna új fogamzásgátlási eljárással, mert nem tartja megbízhatónak jelenleg használt módszerét. Mások egyszerűen kíváncsiak az új lehetőségekre. A felmérés adatai szerint a 30 év feletti korosztály nyitott az újdonságokra. Azok a nők, akik a legalacsonyabb szintre szeretnék szorítani a védekezéssel kapcsolatos teendőket, többségükben helyileg alkalmazandó fogamzásgátló eszközöket választanának. Közülük 20 százalék védekezne a Magyarországon újdonságnak számító hüvelygyűrűvel, 19 százalékuk pedig spirállal. A tabletták újabban – a mellékhatásoktól való félelem miatt – a második helyre szorultak.

Figyelmeztet a mobil

A tablettát szedők 40 százalékánál előfordul, hogy elfelejti bevenni a pirulát. Az antibébi-tablettával védekező nőknek mindössze egytizede biztos abban, hogy még sosem felejtette el beszedni a gyógyszert. A nők több mint 80 százaléka igyekszik mindennap azonos időpontban lenyelni a fogamzásgátlót. 11 százalékuk a mobiltelefonját állítja be, hogy hangjelzéssel figyelmeztesse, itt az idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!