Egyéb

2005.03.05. 08:38

Hosszabb életű lehet, aki később szül

Németh Zs.

[caption id="" align="alignleft" width="118"] A gének és a körülmények befolyásolják az élet hosszát
[/caption]aTovább élnek azok a nők, akik magasabb életkorban szülnek gyermeket – állítják finn kutatók. A turkui egyetem biológuscsoportja éveken át tanulmányozta a 18-19. századi finn családfák sokaságát. Átfogó, négy nemzedékre visszanyúló vizsgálatuk eredményét egy amerikai szaklapban tették közzé. Megállapították, hogy azok a nők, akik fiatalabb korban hozták világra gyermekeiket, általábban korábban is haltak meg.

A vizsgálatot irányító Jenni Pattay szerint az egyedfejlődés érdekesen hozta összhangba a nők szaporodóképességét és életkorát. A természet rendje szerint fontos a magasabb életkor elérését segítő gének továbbadása, hogy a nők nagymamaként is segíthessenek az unokák gondozásában. Örökletes hajlam hasonló továbbadását férfiaknál nem tapasztalták a tudósok. Ebből arra következtettek, hogy a monogám kapcsolatokra épülő társadalmakban egy férfi utódainak száma feleségének biológiai állapotától függ. 

Túl későn sem biztonságos gyermeket vállalni

Dr. Iván László gerontológus professzor: A gerontológia, vagyis az idősödés tudománya úgy tartja, hogy a hosszabb élet esélye összefügg a női termékenység időütemével. A korai kezdet rövidítheti, a későbbi szülések nyújthatják az életidőt. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a magzati fejlődési rendellenességek életkorral növekvő kockázata miatt szerencsés, ha egy nő 35–40 éves koráig világra hozza gyermekeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!