Egyéb

2005.03.04. 08:19

Ínycsiklandozó saláták

Se szeri, se száma a különféle salátáknak, mindenki találhat ízlésének megfelelőt. Válogassunk bátran az évszaknak megfelelő nyersanyagok, fűszerek és öntetek közül!

Kocsis Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="126"] Változatosak Készítésüknél szabadjára engedhetjük fantáziánkat
[/caption]Az otthoni salátakészítéskor érdemes szem előtt tartanunk
néhány alapelvet:

- A zöldségeket mindig alaposan mossuk meg!
- A gyümölcsök vágási felületét megóvhatjuk a barnulástól, ha bekenjük őket citromlével!
- Érdemes a különböző zöldféléket olajos magvakkal és sajtokkal keverni. Ezek ízvilága jól kiegészíti egymást.
- Szolgáljunk fel salátát köretként a magas kalóriatartalmú, laktatóbb, hizlalóbb ételek mellé!
-  Az önteteket érdemes közvetlenül a tálalás előtt elkészíteni, az olaj és az ecet rövid idő alatt megfonnyasztja a zöldségeket!
- Tegyük a salátát hűtőszekrénybe, hogy az alapanyagok összeérjenek! Fél órával a fogyasztás előtt vegyük elő, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékleten felerősödjenek az ízek!

 

Nicosiai saláta

Hozzávalók 6 személyre: A tonhalsalátához: 45 dkg konzervtonhal 12 dkg articsókakonzerv 12 dkg erős ízű sajt kockákra vágva 4 db kemény tojás 2 db főtt burgonya 2 db paradicsom 1 fej hagyma 25 dkg főtt zöldbab 5 dkg töltött olívabogyó salátalevelek ízlés szerint A nicosiai öntethez: 0,6 dl olívaolaj 2 evőkanál ecet 1 gerezd zúzott fokhagyma 1/2 teáskanál dijoni mustár őrölt feketebors Elkészítés: 1. Keverjük össze az összevágott tonhalat, articsókát, sajtot, tojást, burgonyát, paradicsomot, hagymát, zöldbabot és olívabogyót egy nagy salátástálban! 2. Az öntet elkészítéséhez csavaros tetejű üvegben jól rázzuk össze az olívaolajat, az ecetet, a zúzott fokhagymát, a mustárt és a feketeborsot! Az elkészült keveréket locsoljuk a saláta tetejére, és kanállal óvatosan keverjük össze, hogy az öntetből mindenhová jusson! 3. Fektessük a salátaleveleket egy nagy tálra, és halmozzuk a tetejére az öntettel elkevert salátát! Elkészítési idő: 50 perc Egy adag ára: kb. 200 Ft

Waldorf saláta

Hozzávalók 6 személyre: 2 db zöld alma 1 db piros színű alma 3 db kisebb kockákra vágott zeller 6 dkg darabolt dióbél 1 evőkanál aprított petrezselyem 6 dkg tejföl 6 dkg majonéz őrölt feketebors Elkészítés: 1. A kétféle almát, a zellert, a diót és a petrezselymet apróra vágva keverjük össze! 2. A tejföl, a majonéz és a feketebors elegyével öntözzük meg a salátát, óvatosan keverjük össze, majd lefedve tegyük hűtőszekrénybe! Két órán belül tálaljuk! Elkészítési idő: 20 perc Egy adag ára: kb. 60 Ft

Tofusaláta

Hozzávalók 4 személyre: 4 evőkanál szójaszósz 2 teáskanál napraforgóolaj 1/2 teáskanál apróra vágott gyömbér 1 evőkanál citromlé 2 evőkanál száraz fehérbor 50 dkg kockára vágott tofu 1 fej saláta 2 db paradicsom 6 dkg zöldborsó vagy kelbimbó 2 db sárgarépa 1 evőkanál pirított szezámmag Elkészítés: 1. Készítsünk egy tálban keveréket a szójaszószból, az olajból, a gyömbérből, a citromléből és a borból, majd forgassuk bele a tofukockákat! Lefedve 10-15 percig hagyjuk pácolódni! 2. A salátaleveleket, a paradicsomot és a zöldborsót vagy a kelbimbót helyezzük egy tálba! A tofut szűrjük le, és keverjük a salátához! Végül az egészet szórjuk meg szezámmaggal, tálaláskor pedig locsoljuk meg a félretett páclével! Elkészítési idő: 25 perc Egy adag ára: kb. 280 Ft

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!