Egyéb

2005.03.31. 07:13

Ínygyulladást okozhat az ajakékszer

Kockázattal jár a szájba vagy nyelvbe helyezett, fémből készült dísz. Megfelelő ápolás nélkül a piercing fogínygyulladást okozhat.

Kocsis T.

Az ajakpiercing rossz hatással van a fogínyre – figyelmeztetnek az ohiói egyetem fogászati szakemberei. Ötvennyolc fiatal fogászati ellenőrzése után jutottak erre a következtetésre. A Brit Fogászati Társaság már 2003-ban felhívta a figyelmet az ajakpiercing viselésének kockázataira.

Az Ohio állambeli kutatócsoport szerint minél hosszabb ideig visel valaki ajakékszert, annál súlyosabban károsodhat az ínye. Ez akár az elülső fogak kihullásához is vezethet. A kutatók nagyobb arányban találtak azoknál a fiataloknál fogínykárosodást, akik ajakpiercinget viselnek, mint azoknál, akik nem hordanak ilyet. Ez a veszély elsősorban azokat érinti, akik hosszabb ideje viselnek testdíszt. Ha nem akarnak lemondani erről, legalább éjszakára vegyék ki. Győződjenek meg arról, hogy az elülső fogak és a fogíny eléggé tiszta-e. Ezáltal ugyanis csökkenthető a kockázat – javasolják a szakemberek.

Dr. Balogh Ágnes fogorvos szerint az ínygyulladás elhanyagolva, hosszú évek alatt a fogak kihullásához vezethet. Ha valaki a gyulladás kialakulásakor orvoshoz fordul, megelőzheti a bajt. Az ajakba vagy nyelvbe helyezett ékszer anyaga okozhat szájpanaszokat, ha tulajdonosa nem tisztítja a fogait megfelelően. Rendszeres ápolás mellett kicsi az esélye , hogy az íny vagy a fog károsodik.

Kocsis T. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!