Egyéb

2005.03.19. 00:00

Nem könnyű a várakozás

Mohácsi Edit

Kit ne idegesítene az orvosi váróteremben eltöltött félóra?! Pedig ez a hely, ahogy a neve is jelzi, pont erre a célra épült. Hát még ha velünk van egy türelmetlen, síró gyerek. Ilyenkor jöhet a mentőötlet, egy mesekönyv vagy valamilyen játék, amivel leköthetjük a figyelmét, és becsaphatjuk időérzékünket.

Kormos Zsuzsanna pszichológus szerint azért olyan nehéz a gyerekeknek a várakozás, mert a kisgyerek természetesnek tartja, hogy körülötte forog a világ.

Nem tud különbséget tenni az azonnal bekövetkező dolgok és azok között, amelyekre várni kell. A csecsemő sírással jelzi, ha valamire szüksége van, és addig sír, amíg meg nem kapja. Amikor már tud beszélni, csak anynyit mond, enni, inni, és azonnal kell neki. A türelemre csak később, néhány év elteltével lehet megtanítani.

A gyerek mindig érezze, hogy mi miért történik, mi az oka és a következménye a várakozásnak. Ezt minden esetben el kell neki mondani. Ha ezt elmulasztjuk, akkor bizonytalan lesz, emiatt rosszul viseli a várakozást, és felnőttként valószínűleg türelmetlen emberré válik.  

Játékok, amelyekkel lekötheti a kicsi figyelmét

Rajzolás hátra Egymás hátára rajzoljunk jeleket, vagy ha a gyerek már nagyobb, betűket, számokat is. Ezt kell a másiknak kitalálnia. Megkeresés Keressünk egy tárgyat a környezetből, amit néhány szóval írjunk le. Például: látok valamit, ami egyenes és fémből van. A másiknak ki kell találnia, mi ez a tárgy. Barkochba Gondoljunk valamire, amit a másiknak kérdések alapján ki kell találnia.

Megkeresés Keressünk egy tárgyat a környezetből, amit néhány szóval írjunk le. Például: látok valamit, ami egyenes és fémből van. A másiknak ki kell találnia, mi ez a tárgy.

Barkochba Gondoljunk valamire, amit a másiknak kérdések alapján ki kell találnia. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!