Egyéb

2005.03.10. 06:18

Ott keresünk, ahol találunk

Pár éve még viszonylag egyértelmű volt, hogy melyik a legnépszerűbb internetes kereső. A Google mellett azóta a Microsoft és a Yahoo is belehúzott, a verseny kiéleződött. Az internetezők általában több keresőt használnak egyszerre.

Bóta B.

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint különös helyzet alakult ki az internetes keresőprogramok versenyében. Más alkalmazásoktól eltérően ugyanis keresőből többet használ egyszerre a világháló látogatója. Míg kiválasztott szövegszerkesztőjéhez, böngészőjéhez vagy képkezelő programjához ragaszkodik a felhasználó, keresőjéhez könynyen hűtlen lesz.
A piacvezető Google használóinak 58 százaléka keres más helyen is, ha kedvence nem ad kielégítő találatot. A két trónkövetelő, a Yahoo és az MSN hívei 71, illetve 70 százalékban használnak más keresőt. Az MSN és a Yahoo használói ráadásul legnagyobb arányban (33, illetve 39 százalékban) éppen a Google-t hívják segítségül, ha választottjuk kudarcot vall.

Most parancsoljon!

A Google népszerűsége könnyű programozásának is köszönhető. Íme néhány parancsszó, ami megkönnyíti a keresést. site: Csak a kettőspont után meghatározott weblapon keresi az adott kifejezést. ext: vagy filetype: Csak a megadott kiterjesztésű állományokban keresi a beírt kifejezést. define: Az adott szóra keres meghatározásokat, általában angol nyelven. link: Segítségével megtudhatjuk, mely honlapok hivatkoznak a kettőspont után megadott internetcímre. intext: Csak az oldalak szövegében keres, a fejlécben, hivatkozásokban és az egyéb járulékos elemekben nem.

site: Csak a kettőspont után meghatározott weblapon keresi az adott kifejezést.

ext: vagy filetype: Csak a megadott kiterjesztésű állományokban keresi a beírt kifejezést.

define: Az adott szóra keres meghatározásokat, általában angol nyelven.

link: Segítségével megtudhatjuk, mely honlapok hivatkoznak a kettőspont után megadott internetcímre.

intext: Csak az oldalak szövegében keres, a fejlécben, hivatkozásokban és az egyéb járulékos elemekben nem. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!