Egyéb

2005.03.25. 08:47

Szemszárazság ellen műkönny

Kivörösödött szem, kellemetlen, égő érzés. Ezek a panaszok jellemzik a könnytermelés csökkenése miatt kialakuló szárazszem-tünetegyüttest.

Kocsis Tímea

Hatvan év felettieknél gyakran jelentkezik a száraz szemre jellemző panaszok valamelyike, mert a megfelelő nedvesítés hiánya miatt a szem tartós izgalmi állapotba kerül. Ez eddig az idősebbekre jellemző kórkép volt. Mivel azonban a fiatalok egyre hosszabb időt töltenek a televízió és a számítógép előtt, ma már őket is fenyegeti a szárazszem-betegség.
Tünetek Fájdalom, égő érzés, erős könnyezés, szemvörösség jellemzi. A páciensek olyan érzésről számolnak be, mintha homok került volna a szemükbe. Olvasás, tévézés, számítógépes munka mellett a panaszok gyakrabban jelentkeznek, ilyenkor ugyanis csökken a pislogás gyakorisága. Súlyos esetben akár fényérzékenység és homályos látás is kialakulhat.
Megelőzés Ha teheti, kerüljön mindent, ami fokozza a könny párolgását: a huzatot, a szelet, a száraz levegőt, a ventilátort, a klímaberendezést, a poros, füstös, szennyezett levegőt.
Kezelés A panaszok megszüntetésének vagy enyhítésének legfontosabb eszköze a könnypótlás, a műkönnyek rendszeres használata, az állapotot rontó tényezők kiszűrése. Ma már műkönnyek, nedvesítő, párolgást csökkentő kenőcsök és szemzselék széles választéka kapható. Léteznek tartósítószer nélküli készítmények is.

Veszélyes az öngyógyítás

Dr. Süveges Ildikó, a budapesti Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának professzora: A könny három alkotóelemből áll, ezek bármelyikének hiánya szemszárazságot okozhat. Nagy baj, ha valaki szakértő tanácsa nélkül vesz szemcseppet a patikában. A rosszul kiválasztott szer hosszú távú használata a benne lévő tartósító anyagok miatt kellemetlen következményekkel járhat. Orvosnak kell megállapítania, hogy melyik műkönny felel meg a legjobban a páciens számára.

A könny három alkotóelemből áll, ezek bármelyikének hiánya szemszárazságot okozhat. Nagy baj, ha valaki szakértő tanácsa nélkül vesz szemcseppet a patikában. A rosszul kiválasztott szer hosszú távú használata a benne lévő tartósító anyagok miatt kellemetlen következményekkel járhat. Orvosnak kell megállapítania, hogy melyik műkönny felel meg a legjobban a páciens számára. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!